Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša – Lovćen

Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša – Lovćen

Foto: Furaj.ba

Ako ste za svoju iduću destinaciju izabrali Crnu Goru, pobrinite se da u vašu turu uključite i impresivni mauzolej Petra II Petrovića Njegoša u Nacionalnom parku Lovćen. Lovćen je planina i nacionalni park u jugozapadnoj Crnoj Gori, a ima dva impozantna vrha, Štirovnik (1.749 m) i Jezerski vrh (1657 m).

Stojeći na granici između dvije potpuno različite prirodne cjeline, mora i kopna, Lovćen je pod utjecajem ove dvije klime. Postoji 1158 biljnih vrsta na Lovćenu, od čega su četiri endemske. Lovćen je osnovan 1952. godine, pun bogate historijske, kulturne i arhitektonske baštine zaštićene pod vlasništvom nacionalnog parka. Ovo područje karakterišu mnogi elementi tipične nacionalne gradnje kao što su stare kuće,  seoska guvna, te takozvani katuni (pastirske ljetne kućice) koji su posebno tipični za ovaj dio Crne Gore.

VELIČANSTVENI MAUZOLEJ

Najveći i najvažniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je mauzolej Petra II Petrovića Njegoša, poznatog pjesnika i filozofa. Veličanstveni mauzolej nalazi se na vrhu drugog najvišeg vrha Lovćena, Jezerskog vrha. Mjesto za svoj pokop izabrao je sam Njegoš kao svoju posljednju želju.

Međutim, Njegoš je izrazio želju da bude pokopan u kapelici koju je sagradio za života. To je učinjeno, ali je izvorna kapela uništena kad je Austro-Ugarska vojska provalila u Crnu Goru u Prvom svjetskom ratu. Njegoševi ostaci su potom prebačeni u manastir na Cetinju i pokopani u kapeli obnovljenoj od strane kralja Aleksandra 1920. Tokom komunističkog perioda kapela je bila rastavljena i podignut je mauzolej u stilu bečke secesije.

Foto: Furaj.ba

Mauzolej je otvoren 13.7. 1974 godine. Dug je 37m, širok 15,4m i visok blizu 11m. Za doći do mauzoleja treba malo napora, pa ćete se zato morati penjati uz 461 stepenicu sve do ulaza gdje dva granitna diva “čuvaju” grobnicu najveće crnogorske historijske ličnosti.

Foto: Furaj.ba

GRANITNA FIGURA

Unutar mauzoleja naći ćete grandioznu skulpturu Njegoša, djelo poznatog vajara Ivana Meštrovića. To je ujedno i najimpresivniji dio mauzoleja. Izgrađena je od tamno-zelenog mermera sa šest bočnih i jednom centralnom nišom. Na visini od 9m svod je prekriven mozaikom s 200 000 pozlaćenih pločica. Njegoševa granitna figura teška 28 tona i visoka 3,74 m, dominira ispred centralne niše. U samom pročelju je mermerni sarkofag s Njegoševim ostacima. Na nadgrobnoj ploči isklesani su u reljefu crnogorski grb i krst, simboli Njegoševe duhovne i svjetovne vlasti.

Foto: Furaj.ba

Ne propustite posjetiti ovu atrakciju jer pogled s mauzoleja oduzima dah i daje vam najbolji panoramski pogled u cijeloj Crnoj Gori. Za sve posjetitelje ovo je nezaboravno iskustvo.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba