Med kraljevskog grada Jajca

Izložba meda kraljevskog grada Jajca na lokaciji izložbeno prodajnih kućica na platou iznad Vodopada Plive upriličena je jučer, 19. oktobra. Ova izložba rezultat je dvogodišnjeg projekta “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo”  kojeg Muslim Aid Association i Općina Jajce realizuju u saradnji sa Udrugom/Udruženjem pčelaraPropolisiRoj“. Cilj izložbe bio je upoznavanje lokalnog stanovništva sa pčelarima i prezentacija proizvoda od meda, te ukazivanje na važnost pčela u prirodi. Na izložbi meda predstavili su se mladi pčelari i pčelari profesionalci. 

 

Fotografiju ustupila Općina Jajce

Načelnik Općine Jajce Edina Hozan  zahvalio se učesnicima izložbe, donatorima i organizaciji Muslim Aid Association za ovaj i projekte iz prethodnih godina.

“Općina Jajce će nastaviti i dalje biti uz naše pčelare, s ciljem da se razvijaju, da se broj društava širi i povećava proizvodnja“ istakao je Hozan.

Jajčani i Jajčanke su mogli uživati u mednom doručku i medu sa područja općine Jajce, kao i kupiti med pod jedinstvenim logom “Med kraljevskog grada Jajca”. Svaki prodajni med pod ovim logom posjeduje fizikalno-hemijsku analizu meda koja dokazuje njegov kvalitet, a ujedno krajnjem potrošaču daje i sigurnost prilikom kupovine da se zaista radi o pravom i prirodnom medu, što je ujedno i cilj ovoga projekta.

Direktorica Muslim Aid Association Edina Šehić-Salija zahvalila se Općini Jajce, pčelarima, udruženjima i donatorima  na uspješnoj saradnji.

“Izuzetno mi je drago što je na ovakav način završen projekat vrijedan 130.000 KM. Ovo je jedan veliki iskorak za pčelarstvo na lokalnom nivou. Do sada je socioekonomski osnaženo 11 pčelara kroz donacije start-up opreme, kao i dva pčelarska udruženja kroz donaciju procesnih mašina za proizvodnju satnih osnova kao i punjenje i pakovanje meda što je, potkraj prošle godine, rezultiralo i otvaranjem Pčelarskog centra”, kazala je Šehić-Salija.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content