Međunarodni dan muzeja

U saradnji JU „Gradski Muzeji“ Sarajevo i Muzeja Hercegovine u Trebinju, u koordinaciji ICOM-a BIH, obilježavamo Međunarodni dan muzeja, koji ove godine ima za temu – Muzeji, održivost i blagostanje. Izložbom ,,Nevesinjska olimpijada”, Muzej Hercegovine u Trebinju započeo je rad na prezentovanju i promociji Nevesinjske olimpijade 2019. godine, kada je predloženo da Nevesinjska olimpijada bude nominovana na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Nevesinjska olimpijada je manifestacija jedinstvena na području Balkana, jedna od najstarijih, poslije ,,Sinjske alke” u Dalmaciji u Hrvatskoj, koja se održava od 18. vijeka. Kao najstarija na teritoriji Bosne i Hercegovine sačuvana viteška disciplina, ujedno se smatra da je najveći narodni sabor tradicije i viteštva u Bosni i Hercegovini.

Njegujući duh olimpizma i značaj univerzalnih vrijednosti koje prožima olimpijski duh, u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, održane su XIV Olimpijske zimske igre 1984. godine, kada je osnovan i Olimpijski muzej kao jedini takve vrste na Balkanu i jugoistočnom dijelu Evrope. Iako tada organizatori nisu isticali da se baš ovdje baštini duh viteštva i nadmetanja u pojedinim disciplinama još od sredine 19. vijeka, ipak su birajući Bosnu i Hercegovinu za mjesto održavanja Olimpijade, odabrali simbolično mjesto sa najdužom tradicijom njegovanja i olimpijskog duha. Viteška tradicija seže u srednji vijek, ali od sredine 19. vijeka postaje opšte poznata manifestacija, koja je počela na Bratačkoj ravnici kod Nevesinja.

Naziv „Nevesinjska olimpijada” počinje se koristiti šezdesetih godina dvadesetog vijeka, kada su novinari i izvještači sa ove manifestacije počeli koristiti ovaj termin. Tako se održala do danas tradicija koja je duža od modernih olimpijskih igara, a sve u želji da se sačuva od zaborava bogata tradicionalna narodna praksa.

Olimpijski muzej je jedno od kulturnih blaga u Sarajevu, koji je svjedočio burnim dešavanjima u našoj prijestolnici. Osnovan je odlukom Organizacionog komiteta XIV ZOI ’84, u nadi da će trajno sačuvati uspomenu na organizaciju i realizaciju nezaboravnog olimpijskog događaja. Ovaj impresivni objekat sagrađen je 1903. godine, po uzoru na luksuzne europske vile iz tog perioda. U prisustvu brojnih zvanica i predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Juan Antonio Samaran, Muzej je svečano otvoren 08.02.1984. godine, na dan otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Već na početku rata u Bosni i Hercegovini, 27. aprila 1992. godine, zgrada Olimpijskog muzeja je granatirana. Po završetku rata eksponati su izloženi u Olimpijskom centru Zetra, povodom obilježavanja 20 godina XIV Zimskih olimpijskih igara, gdje su bili čuvani do ponovnog otvaranja Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Uz prisustvo princa Alberta II od Monaka, zvaničnog predstavnika Međunarodnog olimpijskog komiteta, svečano je otvoren 08. oktobra 2020. godine. U Muzeju se mogu vidjeti eksponati XIV ZOI ’84 i EYOF-a 2019.

Kao jedini muzej u BiH takve vrste, uspješno afirmiše i prezentuje sportsko nasljeđe naše zemlje, zbog čega je i pravo mjesto gdje treba prezentovati tradicionalnu nematerijalnu kulturnu baštinu, koja ima i sportski karakter, kao što je Nevesinjska olimpijada.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content