Mejdanska džamija u Tuzli

Sagradio ju je Dželal Vaiz Mehmed-Ali ef. 1644. godine. Mejdanska džamija u Tuzli jedna je od najstarijih sačuvanih džamija sa drvenom munarom na prostorima Južne Evrope. Sačuvana je preko 360 godina i predstavlja pravu rijetkost na ovim prostorima.

Džamija je dimenzija 7x7m, tipična mahalska džamij sa drvenom munarom visine 10m.Predstavlja vjerski, kulturni, prosvjetni i društveni centar mahale. Mejdanska džamija se izvanredno arhitektonski i urbano uklapa u ambijent. Iako nema obilježja monumentalnosti, ima vrijednosti autohtone ambijentalne arhitekture pripadajućeg vremena, te je u tom smislu potrebno sačuvati i zaštititi, u cilju zadržavanja svih autohtonih arhitektonskih karakteristika. Temeljita rekosntrukcija je provođena tokom 2006/2007.god., kada su joj vraćeni stari sjaj i izgled.

U sklopu džamije izgrađena je tekija gdje se okuplja muslimanska omladina i organizuje druženja. Cilj je da se istaknu i afirmišu pozitivne vrijednosti kao što su solidarnost i ljubav, očuvanje bliskosti, međusobno uvažavanje, te razvijanje moralnih i opšteprihvaćenih društvenih vrijednosti.

Većina tuzlaka će na upit koja im je najljpša džamija u Tuzli odgovoriti: „Mejdanska“

Fotografije i tekst: Samir Zahirović, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TUZLU

DŽINDIJSKA DŽAMIJA U TUZLI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content