Mejdanska džamija

  Mejdanska džamija

  Sagradio ju je Dželal Vaiz Mehmed-Ali ef. 1644. godine. Jedna je od najstarijih sačuvanih džamija sa drvenom munarom na prostorima Južne Evrope . Sačuvana je preko 360 godina i predstavlja pravu rijetkost na ovim prostorima.

  Džamija je dimenzija 7x7m, tipična mahalska džamij sa drvenom munarom visine 10m.Predstavlja vjerski, kulturni, prosvjetni i društveni centar mahale. Mejdanska džamija se izvanredno arhitektonski i urbano uklapa u ambijent. Iako nema obilježja monumentalnosti, ima vrijednosti autohtone ambijentalne arhitekture pripadajućeg vremena, te je u tom smislu potrebno sačuvati i zaštititi, u cilju zadržavanja svih autohtonih arhitektonskih karakteristika. Temeljita rekosntrukcija je provođena tokom 2006/2007.god., kada su joj vraćeni stari sjaj i izgled.

  U sklopu džamije izgrađena je tekija gdje se okuplja muslimanska omladina i organizuje druženja. Cilj je da se istaknu i afirmišu pozitivne vrijednosti kao što su solidarnost i ljubav, očuvanje bliskosti, međusobno uvažavanje, te razvijanje moralnih i opšteprihvaćenih društvenih vrijednosti.

  Većina tuzlaka će na upit koja im je najljpša džamija u Tuzli odgovoriti: „Mejdanska“

  Fotografije i tekst: Samir Zahirović, Furaj.ba