Migracija crvenih rakova

Božićni Otok je mali australski otok u Indijskom oceanu, 2600 km sjeverozapadno od grada Pertha, koji je dom mnogih vrsta životinja i biljaka.Procjenjuje se da tamo živi prilično malo stanovnika – oko 1500 ljudi. Ali zato tamo obitava oko 120 milijuna rakova! Većina njih pripada vrsti crvenih rakovica. Svake godine ta endemska vrsta raka kreće na putovanje iz unutrašnjosti Božićnog otoka u nadi da će stići do mora.

Svijetlo crvene su boje ali se mogu pronaći narančasti primjerci i čak poneki ljubičaste boje. Odrasla tijelo ljuska (ili oklop) može biti prečnika do 116mm.

Veći dio godine kopnene crvene rakovice žive u rupama u zemlji i sjenovitim mjestima u unutrašnjosti otoka. Na taj način izbjegavaju isušivanje tijela tijekom suhog dijela godine. Međutim, dolaskom monsunskog vlažnog dijela godine, tokom novembra i decembra, ti rakovi izlaze iz svojih rupa i kreću na put prema moru da bi se razmnožavali.

U ovu masovnu migraciju prvo kreću mužjaci a nakon njih kreću i ženke na put do okeana dužine oko 9 km koji traje sedam dana. Čak 47 milijuna crvenih rakovica prekriju sve, uključujući i ceste koje se u tom razdoblju zatvaraju.

Ovo se putovanje poklapa s rasporedom Mjesečevih mijena. Prije zadnje Mjesečeve četvrti, razina mora je najniža i pristup obali je tada najjednostavniji. Kada stignu do obale, rakovi najprije odlaze u more da bi nadoknadili gubitak soli i tjelesne vlage tokom putovanja. Na obalu prvo dolaze mužjaci koji kopaju rupe u kojima će se pariti s pridošlim ženkama. Tri dana nakon parenja ženke izliježu jaja nakon čega ih gotovo dvije sedmice izliježu u more, točno između zadnje Mjesečeve četvrti i uštapa, kada nastupa velika plima.

Ličinke crvenih rakovica do svog razvoja u mlade rakove vrijeme provedu u plićaku okeana. Poslije mjesec dana kreću nazad u unutrašnjost otoka gdje će provesti godinu dana, do sljedećeg putovanja prema okeanu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content