Milančev buk uskoro na listi svjetske baštine

Javno preduzeće Nacionalni park Una je u okviru 19. međunarodnog sajma ekologije “EKOBIS 2022” organiziralo prezentaciju “Procedure i realizacija aktivnosti upisa Milančevog buka sa kompleksom sedrenih barijera i slapova u UNESCO registar svjetske prirodne baštine”.

Foto: NP Una

“Ovu smo radionicu i kandidirali kao jedan od pratećih događaja Sajma, s obzirom da od 2017. godine kontinuirano radimo na ispunjavanju svih zadataka koje UNESCO podrazumijeva u ovoj zahtjevnoj proceduri. Željeli smo prezentirati sve do sada urađeno, jer smo već u nekoj drugoj trećini kompletne procedure. Stručno i profesionalno pripremamo kompletnu dokumentaciju, ali i realiziramo sve ostale aktivnosti, tako da s  nestrpljenjem očekujemo odgovor u februaru naredne godine”, kazao je direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić.

Član tima – profesor Samir Đug pojasnio je vrlo kompleksan proces, kao i zašto je baš izabran Milančev buk u Martin Brodu.

“Ovo je dugogodišnji proces koji je zahtijevao brojna terenska istraživanja i prikupljanje zaista obimne dokumentacije. Jednostavno, da bi nešto bilo uvršteno na listu prirodne svjetske baštine, potreban je ogroman trud i rad. Milančev buk u Martin Brod je jedinstven prirodni fenomen, baš kao i sama rijeka Una. Zato ga želimo uvrstiti na globalnu listu prirodne baštine, kako bi svi u svijetu znali kakav dragulj imamo u Nacionalnom parku Una”, riječi su profesora Đuga.

Naglašeno je kako je većina zahtjeva UNESCO-ovog revizorskog tima već ispunjeno, što je i razlog za optimizam pred narednu godinu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content