Mirvad Zenuni, rekorder BiH u paraglajdingu

Sreća, radost, čežnja, maštanje, život kakav sanjamo, antistres terapija, bijeg od surove stvarnosti… ovim riječima opisao je paraglajding prvi čovjek Extreme Sport kluba iz Sarajeva i rekorder Mirvad Zenuni, a kaže da bi mogao nabrajati najljepše epitete svijeta koji ga asociraju na ovaj sport.

Šta je paraglajding

Paraglajding je vrsta padobranskog jedrenja. Mnogobrojni koji se ne razumiju poistovjećuju paraglajding i padobranstvo. Ova dva sporta nemaju ništa zajedničko, pojasnio je Zenuni. Padobranska kupola je namijenjena da vas bezbjedno spusti na zemlju nakon skoka iz aviona ili sa litice i vi sa tom vrstom kupole imate značajnu brzinu propadanja. Kupola paraglajdera je nešto sasvim drugo. Paraglajderi polijeću sa padine neke planine ili brda, love termale toplog zraka koji ih uzdiže u visine i pomoću kojih prelijeću velike distance.

Državni rekorder

Tako je Zenuni početkom augusta preletio jedan od najuzbudljivijih letova u Bosni i Hercegovini, let dug 70,2 kilometra – od Sarajeva do Mostara. Ova veoma zahtjevna dionica započela je s olimpijske planine Bjelašnice iznad Sarajeva do visoravni Goranci iznad Mostara.

U aprilu 2018. godine Mirvad Zenuni oborio je državni rekord kojeg je i ranije sam predstavljao preletivši od sarajevskog Trebevića do sela Tubići kod mjesta Kosjerići između Valjeva i Užica u Srbiji, let dug 133,3 kilometra u trajanju od šest sati i 13 minuta.

Za Furaj.ba je otkrio kako posebnu draž ovom sportu daje činjenica da se jedri na komadu platna uz pomoć vjetra, bez buke motora ili slično.

“Osjećaj koji doživljavamo na letenju, teško da se može opisati riječima. Poseban je užitak kada nakon određenog vremena pilot stekne iskustvo i vještinu upravljanja, čitanja reljefa i otisne se u prelet u ‘nepoznato’. Prizore koje gledate ispod, ispred i iznad sebe, uz osjećaj koji prozivljavate u tim momentima je čista ekstaza. U životu sam se bavio mnogim adrenalinskim sportovima kao što su padobranstvo, ronjenje, skijanje i bordanje, skokovi u vodu sa litica u ekstremnim uslovima, motociklizam, motocross, alpinizam… ali ništa se ne može porediti sa paraglajdingom definitivno. Sve je lijepo i u svakom sportu i aktivnosti uživam i dan-danas ali paraglajding izdvajam i tvrdim da je nešto najljepše što mi se je desilo u životu”, rekao nam je Mirvad Zenuni.

Škola letenja

Da bi se okušali u paraglajdingu, prije svega važan je pravilan odabir za školu letenja, pojasnio nam je. Školski centar koji iza sebe ima bogato iskustvo, instruktore koji su i sami dobri piloti te koji znaju prenijeti svoje znanje. Ni u kom slučaju ne savjetuje da se bilo ko usudi krenuti sam vježbati uz pomoć savjeta sa interneta. To može završiti kobno! Zenunijev klub jednom godišnje radi školu paraglajdinga, sa početkom u septembru i posjeduju sve što je potrebno za kandidate i to u svim veličinama zavisno od visine i težine kandidata. Od opreme za paraglajding je potrebno slijedeće:

Oprema za paraglajding

Osnovna oprema za početnika:

– Krilo (paraglajder)
– Sistem (sjedište)
– Rezerva (rezervni padobran): Takmičari nose dva rezervna padobrana dok se za rekreativno letenje koristi jedan
– Kaciga
– Radioveza
– Naočale

Dodatna oprema za napredne pilote i takmičare te za XC pilote:

– Instrumenti (variometar, GPS, telefon ili tablet, eksterna baterija sa potrebnim kablovima za punjenje)
– Hrana i tekućina, sendvič ili konzerva, proteinske čokoladice i energybarovi koji dobro dođu nakon par sati preleta, kada osjetite da pada koncentracija gel sa karbohidratima i kofeinom može pomoći. Voda sa dodanim elektrolitima i camel back koji omogućuje potrebnu hidraciju u toku leta te nakon leta. Nerijetko slete u divljinu, daleko od civilizacije, da li u našoj zemlji ili u nekoj drugoj na planeti i treba biti spreman na dugo pješačenje na suncu.
– Videokamera, GoPro ili slično. Zabilježite let a često dobro dođe i za analizu određenih sopstvenih grešaka ili grešaka drugih pilota a kada su takmičenja u pitanju, u slučaju incidenta u zraku, možete dokazati krivicu.
– Balast za vodu. Ukoliko letite veću kupolu a nemate dovoljno kilograma, želite veću brzinu, želite manipulirati sa vjetrom i meteouvjetima, vreća za vodu nudi niz prednosti. U zrak sa sobom možete ponijeti 10 litara i više po potrebi.
– Prva pomoć
– Nož

Mirvad Zenuni

Odnedavno je poželjno da svaki XC pilot nosi sa sobom gps tracker i komunikator pomoću kojeg se može pratiti pravac i putanja leta, moguće je komunicirati porukama preko satelita, te ukoliko se desi određena situacija da slete neočekivano, povrijede se ili slično, pritiskom na S.O.S. dugme možete pozvati pomoć i dojaviti tačnu lokaciju spasiocima. Postoji više različitih uređaja na tržištu kao što su: Spot, Geos, Garmin Inreach i drugi. Zenuni koristi Garmin Inreach jer misli da je najpouzdaniji zbog broja satelita, visine na kojoj su pozicionirani i njihove raspoređenosti. Kažu da pokrivaju 99 posto planete i da čak i u najvećim vrletima možete uhvatiti signal.

Najbolja mjesta za paraglajding u BiH

Bosna i Hercegovina ima zavidne terene za paraglajding, kaže Zenuni. Mala smo zemlja ali imamo sve. I planinsko letenje, letenje u ravnicama i terene sa manjim brdima. Svaki teren ima neke prednosti u poređenju na druge ali i određene mane. Prednosti i mane sarajevskih letišta u odnosu na druge su tereni sa najboljim i najžešćim uslovima za letenje u BiH a i dosta šire. Tu se radi o izrazito visokim planinama gdje imamo uobičajeno jake vjetrove i žestoku termiku pa to u danima kada je slabija termika u drugim krajevima BiH sa nižom nadmorskom visinom donosi prednosti, članovi kluba lete po cijeli dan i uživaju u jedrenju dok drugi lete kratke “curione”. Posebno je taj jak vjetar izražen na većim visinama što u ovom slučaju predstavlja odrešenu manu. U rano proljeće su termika i vjetar divlji, na vrhu Bjelašnice naprimjer puše vjetar jačine 15-20 metara u sekundi (gornja granica za bezbjedan let je 7m), a ekipa u Ljubuškom, Cazinu, Manjači itd. uživa dok jedri na vjetru od 5 m/s. Prednosti Sarajeva i terena oko Sarajeva su da mi na svakoj planini oko Sarajeva imamo po nekoliko poletišta tako da pokrivaju sve pravce vjetra. Drugi nažalost nemaju tu sreću.

Za dobar XC let nisu potrebne visoke planine, moguće je poletjeti sa manjeg brdašceta i doseći visine od 4.000 m te preletjeti stotine kilometara. Pored Sarajeva, odlični tereni za letenje su u Mostaru, Banjoj Luci, Cazinu, Tuzli, Mrkonjić Gradu, Trebinju, Ljubuškom…

Najbitnije od svega je da ovaj sport okuplja zdravu ekipu koja voli prirodu, druženje i sport. Naprimjer, ekipa iz paraglajding kluba Ljubuški je uz pomoć gradske uprave napravila start na brdu visine 200m iznad samog grada. Start su bukvalno napravili na stijeni koju su godinama razbijali i na kraju zaravnali te postavili umjetnu travu. Sada taj start ispunjava sve uslove i za najozbiljnija takmičenja i paraglajderi se unaprijed raduju druženjima i letenju u budućnosti sa ekipom na ovom mjestu koje pruža odlićne uslove za letenje. Drvar je također novi na paraglajding sceni u BiH. Paraglajding klub iz Drvara je također uz pomoć gradske uprave uradio start iznad grada koji je privukao mnogobrojne bh. pilote, te pilote iz okruženja da redovno dolaze u ovaj grad letjeti na ovom terenu i praviti prelete u raznim pravcima širom BiH.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content