“Mjera more” Stjepana Skoke predstavnik BiH na Venecijanskom bijenalu

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju o prijedlogu za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na 60. Venecijanskom bijenalu, čime je prihvaćen prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta da Paviljon BiH na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti ove godine predstavi projekt “Mjera mora” autora akademskog kipara Stjepana Skoke i kustosa postavke Marina Ivanovića, koji će ujedno biti i povjerenik Paviljona BiH.

Foto: MVP BiH

Sam projekat “Mjera mora” je nastao u ozračju traženja, dugogodišnjeg gledanja motiva i čekanja slučajno polučenog rezultata koji se očitava na skulpturama Plodovi mora, Komad mora, Maslinova grana, Blatina, Žilavka, Veronikin rubac, Cvjetnica, Oltar znanja, Školska klupa, a umjetnik trenutno radi djelo “Vrata mojeg doma”.

Prvi dio skulpturalne cjeline sastoji se od kvadratičnih odsječaka oblikovanih od aluminija, bojanih u sjajnu plavu boju s ponekim elementom koji je prekriven hrđom ili pjeskaren u sirovom aluminiju. Ti kvadratični elementi predstavljaju “mjeru mora”, vjekovitu čovjekovu potrebu da svijet spoznaje pomoću kategoriziranja, usustavljivanja, izračunavanja – more je podijeljeno u širine i dužine, geografske koordinate koje se iscrtavaju pravilnim linijama po pomorskim kartama i oblikuju “kvadrante”.

Drugi dio skulpturalne cjeline evocira podmorje, dagnje i druge školjke. Ti su kiparski elementi načinjeni od željeza koje je iskovano u tradicionalnoj kovačnici u Kreševu te je time autor povezao more s dubokom unutrašnjosti naše zemlje, vrlo blizu geografskog središta Bosne i Hercegovine. Pojedini kružni elementi zavareni su jedni na druge i oblikovani su kao vertikale, čime upućuju na način uzgoja dagnji na vertikalno postavljenim konopima.

Pored Skoke, na Venecijanskom bijenalu BiH će predstavljati i Safet Zec.

Velikan bh. slikarstva pozvan je da učestvuje na 60. Venecijanskom bijenalu, najstarijoj i najznačajnijoj bijenalnoj izložbi savremene umjetnosti u svijetu.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content