Mliječni put na nebu iznad krajolika

Najviše planinsko selo u BiH – Lukomir na planini Bjelašnici je dobio profesionalnu astrofotografsku sesiju zahvaljujući Alanu Ćatoviću, ljubitelju astronomije i profesoru na Mašinskom fakultetu. 

Foto: Alan Ćatović

“Pretpostavljali smo od ranije da je lokacija potencijalno dobra meta za snimke Mliječnog puta, i to se pokazalo tačnim. Osim toga, nema puno svjetlosnog zagađenja u samom selu, a ovaj put nas je poslužilo i vrijeme”, opisao je Ćatović.

Inače, Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na oko 1500 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1300 m. Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. stoljeća, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okolice Stoca, koji su zbog bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca. Gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije obitelji u Gornjem Lukomiru. U Lukomiru su snimani filmovi Gluvi barut (1990) i Nebo iznad krajolika (2006).

U fotogaleriji su prikazani neki od snimaka, napravljeni u različito vrijeme u toku dana:


Ove slike, isprintane na platnu, mogu biti idealan poklon. Za poručivanje printa (Blackbox Sarajevo) javiti se na: acatovic@gmail.com.


Zato što jedan članak nije dovoljan…

GORŠTACI LUKOMIRA

NEBO IZNAD KRAJOLIKA, LUKOMIR

LUKOMIR – POSLJEDNJE BOSANSKO SELO SNIMLJENO IZ ZRAKA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content