Mlin djeda Triše – vratite se u svijet priča Branka Ćopića

Obnovljeni mlin djeda Triše u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, sve više privlači pažnju posjetilaca. Svi koji dođu u Krupu na Uni, na nevelikom prostoru, uz šum potoka Kalin i zvuk vodenice, prisjetit će se nekih ranijih vremena, Ćopićevog djetinjstva i likova koje je ovjekovječio u svojim djelima.

Foto: Srna

Predsjednik Zavičajnog društva “Branko Ćopić” Dušanka Dakić rekla je da ponudu treba upotpuniti. Prema njenim riječima, od druge polovine prošlog mjeseca organizovana su dežurstva.

“Drago nam je kad dođu gosti. Sjećam se da sam prve nedjelje ja bila dežurna i da su došli gosti i zastali i pitali gdje se plaća ulaz. Goste dočekamo sa osmjehom i ne naplaćujemo”, rekla je ona.

Dakićeva je navela da su posjetioci zainteresovani da kupe brašno samljeveno u vodenici, te da se raspituju za suvenire.

“Počeli smo sa pripremom suvenira koje ćemo prodavati po simboličnoj cijeni. Želimo da svi koji posjete Hašane ponesu lijepe uspomene”, istakla je ona.

Foto: Srna

Prema njenim riječima, članovi Zavičajnog društva “Branko Ćopić” imaju dosta ideja u vezi sa uređenjem prostora, ali su aktivnosti ograničene finansijskim sredstvima.

Obnovljeni mlin djeda Triše dio je projekta “Bašta sljezove boje”, osmišljen 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

U Hašanima je obnovljena spomen-škola, mlin djeda Triše, a prošle godine je završena izgradnja replike Ćopićeve rodne kuće.

Od spomen-škole, pored Ćopićeve rodne kuće, do mlina, što je oko dva kilometra, pored puta su postavljene table sa citatima iz Ćopićevih djela, fotografijama i drugim informacijama.


https://furaj.ba/dev2/basta-sljezove-boje-rodna-kuca-branka-copica-podno-grmeca/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content