Monumentalna džamija Hasana II u Maroku

Monumentalna džamija Hasana II u Maroku

Džamija Hasana II je je treća po veličini džamija na svijetu, poslije Mesdžidul-harama u Meki i Poslanikove džamije u Medini. Treća je po veličini navodno, samo zato jer je graditelji iz poštovanja nisu htjeli napraviti veću od onih u Meki i Medini.

.

 

“Maroko je kao stablo čije korijenje leži u Africi, no lišće mu udiše evropski zrak” rekao je marokanski kralj Hasan II., otac sadašnjeg vladara Maroka, kralja Mohammeda VI, koji je 1980. godine odlučio sagraditi džamiju kojom će se  Casablanca ponositi i koja će impresionirati posjetitelje iz cijelog  svijeta.

Projektovao je francuski arhitekt Michel Pensau. Sedam godina su je gradili  marokanski graditelji, njih oko 6000, stilom prikazujući  jak maurski uticaj, podjećajući  na  dvije maurske palače Mezquitu i Alhambru sagrađene u vrijeme arapske vladavine u Španjolskoj. Materijal za gradnju džamije gotovo je sav iz Maroka, jedino su neka stakla dopremljena iz Venecije. Danas na njenom održavanju svakodnevno radi oko 300 ljudi.

Bijeli mramor, granit, lusteri od venecijanskog stakla, vrata napravljena od titanijuma kako ne bi korozirala od morske vode i mijenjala boju, krase unutrašnjost ove impozantne građevine.

Unatoč tradicionalnom stilu, pri gradnji su se koristili svim prednostima moderne tehnologije, a sagrađena je tako da bude otporna i na potres. Džamija ima podno grijanje, električna pokretana vrata i automatizovani pokretni krov koji omogućava molitvu pod zvijezdama za vrijeme vedrih i toplih noći.

Munara joj je najveća u svijetu, visoka 210 metara. Noću, s vrha minareta laserski zraci koji imaju domet od oko 30 km  obasjavaju pravac prema Meki i upućuju na “put prema Bogu.”

Ali najizrazitija osobina  džamije Hassan II je njeno spektakularno mjesto. Ajet iz Kur’ana koji kaže kako je “Božji prijesto sagrađen iznad voda” bio je inspiracija za graditelja zbog čega gotovo polovina džamije leži iznad voda Atlantika, tako da  vjernici kroz stakleni pod tokom molitve mogu uživati u pogledu na valove okeana.

Hassan II džamija je otvorena je svakaodnevno i u njoj se klanja svih pet vakat namaza kao i džuma petkom, dok  posjetitelji nemuslimani mogu ući u džamiju u sklopu organizovanog obilaska sa vodičem, nekoliko puta dnevno. Ova i stara Tin Mal džamija, sagradjena u 12. stoljeću,  jedine su dvije džamije u Maroku u koje mogu ući i oni koji nisu muslimani.

Galerija – molitveni prostor za žene

 

Abdesthana

 

 

Emira Azganović, Furaj.ba

SHARE
Prethodni članakMonako
Naredni članakDelicije Osla