Maroko, nevjerovatna zemlja

Maroko, nevjerovatna zemlja

Jedna od najegzotičnijih i turistički najposjećenijih zemalja sjeverne Afrike smjestila se zapadno od Alžira i sjeverno od Mauritanije, na samom rubu afričkog kontinenta.

Piše: Ivana Dukčević

Na zapadu, Maroko zapljuskuje Atlantik, dok na krajnjem sjeveru njegove obale izlaze na obalu Mediterana. Između njih, u blizini nekadašnjeg mafijaško-krijumčarskog, a danas lučkog grada Tandžira, Maroko se najviše što može približio Evropi – samo 7 km Gibraltarskog moreuza dijeli ga od krajnjeg juga Španije. 

Kasbe i medine

Maroko spada u grupu zemalja Magreba. Naziv potječe od arapske riječi magrib, što znači zapad označavajući sve arapske zemlje sjeverne Afrike zapadno od Egipta: Maroko, Alžir, Tunis i Libiju.

U središnjem dijelu zemlje tipični krajolik pustinjske Afrike razbija vijenac planina Atlas, s najvišim vrhom Jebel Toupkal (4167 m), na kojem se snijeg rijetko otapa. Crvenkasto-sivkasti Atlas, golih brda i litica, sa seoskim oazama i kućama od blata okruženim palmama, čarobno je mjesto koje je poslužilo kao scenografija mnogim filmovima. Ponegdje, između litica, a pokraj sela, svoj put putuju modro plave vode planinskih potoka i rijeka. Najduža marokanska rijeka Draa (Darha ili Dara) u istoimenoj dolini, bajkoviti gradić Ouarzazate i mjesto Zagora, kao i predivna oaza doline Ziz, neke su od najčešćih turističkih destinacija vijenca Atlas.

Jedno od najromantičnijih, berberskih utvrđenja – Aït Benhaddou, nalazi se u zapadnom podnožju Atlasa. Takozvana “kasba” ili “ksar”, grad od crvenkastog kamena na ruti pustinjskih karavana, u oazi kraj rječice Ounile, mjesto je na kojem su snimljeni neki od velikih holivudskih blokbastera (Princ Perzije, Gladijator, Mumija, Posljednje iskušenje Isusa Hrista…).

Kasbe i medine, tipični su nazivi za stare gradove i utvrđenja sjeverne Afrike, najčešće opasane zidinama. Unutar njih tiskaju se kuće s ravnim krovovima, a unutar labirinta vijugavih, uzanih ulica, i džamije čiju dekoraciju često čine raznobojne pločice s geometrijskim i floralnim motivima, uz obavezna dvorišta pomorandži. Ove arhitektonske elemente u Maroko su donijeli Mauri iz Španije kada su u 15. vijeku prisiljeni da napuste njihovu domovinu Andaluziju – Al-Andalus.

Usputne stanice turista

Zapadno od vijenca Atlasa, u centralnom dijelu zemlje nalaze se: Fez, Meknes i Marakeš, najpoznatiji trgovački i kulturno-historijski gradovi Maroka, ali najvažnije usputne stanice današnjih turista. U uličicama medine bilo kojeg od ovih gradova, možete satima lutati po starim bazarima, arapskim sukovima, pazariti tipične suvenire, ili posmatrati majstore svog zanata na djelu.

Grad Marakeš najveći je i najpoznatiji turistički centar Maroka. Vrijedi vidjeti veliki trg Djemaa El-Fna prepun raznovrsnih tezgi i uličnih dešavanja koja privlače turiste, naročito u sumrak, također bojadžinice kože, džamiju Koutoubia, čuvene sukove s raznovrsnom robom, te Palaču El Bahia. Na kraju, odmorite se u oazi Bašti Majorelle, parku s tropskim rastinjem i kaktusima.

U Fezu, u okviru medine nalazi se mjesto na kojem se u kamenim ‘bazenima’ farba koža. Čuvene fotografije s raznobojnim, kružnim otvorima, i lokalcima koji još od srednjeg vijeka na isti način obavljaju svoj posao, ne mogu da dočaraju neprijatne mirise bojenja kože u Kožarskom kvartu, koje možete iskusiti samo na licu mjesta. Ipak, to nije razlog da propustite da pogledate ovu izuzetnu atrakciju. U Fezu još pogledajte i medresu iz 14. vijeka Bou Inania, Berbersku apoteku i svetilište – Grobnicu Merenid.

Prilikom posjete Maroka mnogi turisti, nažalost, zaobiđu Meknes, staru prijestolnicu zemlje s predivnom medinom. Tokom posjete obiđite Bab Mansour – jednu od 27 starih kapija medine, trg Hedim, Heri es-Souani i medresu Bou Inania.

Luka koju su voljeli slavni

Osim Agadira na krajnjem jugu, koji je ujedno i najpoznatije marokansko primorsko ljetovalište, s najpoznatijim hotelskim rizortima i pješčanim plažama, Kazablanka i glavni grad – Rabat, najveći su i najmoderniji gradovi Maroka na samoj obali Atlantika. Kazablanka je veliki grad, najpoznatiji po istoimenom filmu koji je sredinom prošlog vijeka proslavio ljubavnu priču Lauren Bacall i Humphreyja Bogarta, ali i po velikoj medini i trećoj najvećoj modernoj džamiji na svijetu – Džamija kralja Hasana II. S druge strane, u turistički manje posjećenom glavnom gradu Rabatu posjetite ruine starog grada koji su osnovali Kartaginjani, Hasanov toranj i Kraljevski mauzolej. U gradu možete vidjeti i Kraljevsku palaču, ali samo izvana.

Obilazak Maroka možete završiti posjetom luci Tandžir. Dok s druge strane Gibraltarskog moreuza posmatrate Španiju, razmišljajte o tome zašto su čuveni francuski slikar Henri Matisse, američki muzičar Jimi Hendrix, neki članovi Rolling Stonesa, britanski političar Winston Churchill, ili pisac Mark Twain, često posjećivali, ili čak jedno vrijeme živjeli u ovom lučkom gradu.

Ipak, ako ste se tokom obilaska Maroka zaljubili u na početku opisane krajolike planinskog vijenca Atlas, mnogi se slažu da je obilazak zemlje najbolje završiti uz zalazak sunca u mjestu Chefchaouen (ili Chaouen). Predivan gradić na obroncima Atlasa čuven je po bijelim kućama i nježno plavim detaljima (slično Sidi bou Said-u u Tunisu, ili kućama na Kikladskim ostrvima Grčke). U smiraj dana, prošetajte starom medinom, ili potražite osvježenje kraj vodopada Ras el Maa, u nekom od kafea.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

10 ZANIMLJIVOSTI O MAROKU