Monumentalno izletište Rorovi kod Goražda

Monumentalno izletište Rorovi kod Goražda jedno je od najposjećenijih, najpoznatijih i najznačajnih gradskih izletišta.

Smješteno je iznad starog austrougarskog izletišta „Belvedere Würtemberg” na Površnici koje je izgrađeno krajem XIX stoljeća u čast zemaljskog poglavara hercega Wilhelma Würtemberga. Rorovi se nalaze iznad naselja Površnica, te su od centra grada udaljeni dva kilometra, a sa njih se Goražde i Drina vide kao na dlanu, stoga privlače veliku pažnju i interesovanje turista.

Foto: S. H.

Izletište predstavlja simbol otpora grada Goražda za vrijeme agresije koja je trajala od 1992. do 1995. godine. Na njemu se mogu vidjeti reprezentativni primjeri ratnih eksponata (tenkovi, topovi, protivavionsko oruđe itd), kao i spomen kuća-muzej oficira Armije RBiH Zaima Imamovića sa eksponatima, spomenik žrtvama rata.

Foto: S. H.

Izletište je opremljeno i klupama za odmor, te šadrvanom, ali i dječijim parkom kojim će se oduševiti najmlađi posjetioci. Osim u nestvarnom pogledu na herojski grad i obale zelene Drine, posjetioci na ovom izletištu mogu uživati u svježem zraku i mirisu bjelogorične i crnogorične šume koje okružuju ovo izletište.

Foto: S. H.

Na izletištu nema ugostiteljskog objekta, stoga za šetnju ili izlet trebate ponijeti sve što vam je potrebno, a možete nastaviti i put prema lokalnim selima.

Od centra grada trebat će vam otprilike šest minuta do izletišta. Krenete prema selu Deševa, ulicom Seada Sofovića Sofe prema ulici Kulina Bana neka dva kilometra. Zatim skrenete lijevo u ulicu Sarajevska nekih 700 metara i ubrzo ćete ugledati odredište s desne strane.

Foto: S. H.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content