More bez mornara

Nije ova naša Majka Zemlja oduvijek ovako izgledala. Prije 66 miliona godina postojao je praokean Tethys koji je prekrivao dio Europe i Sredozemnog mora. Tektonskim promjenama pomjerile su se Alpe, Dinaridi i Karpati i nastade Paratethys, Panonsko more…a od Panonskog  mora danas ostade jezero Balaton, Đerdapska Klisura, Sovsko jezero, Crno more, Aralsko jezero…Tuzlacima more osta pod zemljom.

Foto: Furaj.ba

Godinama se crpila slanica i godinama je so odlazila širom Europe iz Tuzle, rudnici soli postadoše Tuzlacima “koza” koju cijeli grad muze, ali i zbog toga propada i nestaje.

Tuzlanska Džindić mahala i Borić načičkani slanima bunarevima dugo su bili predmet pogleda mnogih posjetilaca Tuzle. A onda ih jednog julskog dana 2003. godine zamijeni veće čudo-Panonsko jezero. U strogom centru grada nastade prekrasno jezero sa plažom dugom oko 1000 m sličnom plažama na Makarskoj rivijeri, sa oblutcima i slanom modrom vodom samo što još nedostaju  mornari i brodovi.

2008.godine napravljeno je i drugo jezero, a ove 2012. pravi se i treće. Prva dva jezera imaju površinu od 17.000 metara kvadratnih i uređenog prostora oko 60.000 metara kvadratnih.

I tu nije priči kraj. Pored mnogobrojnih turističkih ugođaja: ležajki i suncobrana koji se mogu iznajmiti, sprava za tjelovježbu, igrališta za djecu, odbojku na pijesku, brojnih kafića  u  kojima se može osvježiti i popiti odlična kafa, što i nije neko čudo, ali je čudo da vam se iza leđa, dok udišete miris vode sa okusom joda, nalazi Arheološki park- Neolitsko sojeničko naselje kakvo je bilo prije 7.000 godina, a čija je gradnja bazirana na otkrivenim predmetima iz tog perioda, sa svojim  živopisnim i autentičnim nastambama prave raj za oči i dušu.

Ali, ni ovdje nije kraj priče. Posebnu pažnju privlače čuveni slani slapovi koji se spuštaju sa 18 metara visine sa  dva bazena površine 320 metara kvadratnih i prostorom za sunčanje i inhalaciju sonima parama.

Na svega pet minuta od Panonskih jezera uređenom stazom stiže se na Slanu Banju, sportsko-rekreacioni kompleks, sa stazama za šetnju i džoging, teniskom terenima, igralištima  za  mali nogomet i košarku.

Vrijedi doći i vidjeti.

Vesna Avdagić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content