Moskva – jedan od najinteresantnijih gradova svijeta

Jedan od najvećih i najgušće naseljenih gradova svijeta, sigurno je prijestolnica bivšeg Sovjetskog saveza, a danas Rusije. Osnovana prije oko 860 godina, Moskva danas broji nešto više od 12 miliona stanovnika i jedan je od najinteresantnijih gradova svijeta. Mnogobrojni muzeji, spomenici iz vremena socijalizma, trgovi i crkve, ali i fantastične stanice podzemne željeznice, na primjer, samo su neka od nezaobilaznih turističkih mjesta u gradu.

Foto_ Pixabay – designerpoint

Najpoznatiji i najposjećeniji dio grada, gdje većina stranih turista vjerovatno započinje svoj obilazak je Crveni trg (na ruskom: Кра́сная пло́щадь). Na trgu se nalazi možda najfotografisanija crkva Rusije, prelijepa građevina sa šarenim, špicastim kupolama – Katedrala Svetog Vasilija Blaženog (Храм Василия Блаженного), koju je sredinom XVI vijeka izgradio jedan od najčuvenijih ruskih careva, oholi i brutalni Ivan IV Grozni. Osim crkve, na Crvenom trgu smjestio se i Lenjinov mauzolej, u kojem se nalazi balsamovano tijelo Vladimira Iljiča Lenjina, jednog od lidera SSSR-a.

Foto: Pixabay-step-svetlana

U jednom dijelu trga nalazi se Kremlj (Моско́вский Кре́мль), carski kompleks osnovan u XI vijeku, opasan zidinama (reč „kremlj“ na ruskom znači „tvrđava“), Unutar zidina možete vidjeti: 5 palata, 4 crkve (na primjer: Uspenska saborna crkva i Blagoveštenska saborna crkva – obje iz XV vijeka, Crkva 12 apostola iz XVII vijeka), Zvonik Ivana Groznog iz XVI vijeka, Car-zvono iz XVIII vijeka i odbrambene kule. Danas je jedan dio Kremlja zvanična rezidencija predsjednika Rusije i ruske vlade, dok je drugi dio otvoren za posjetioce. Možete obići muzej sa kolekcijom dijamanata, kruna, oružjem, kao i carsku baštu, itd. Godine 1990, Kremlj je dospio na listu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

Moskva/Foto: Pixabay-opsa

Nešto dalje od Kremlja nalazi se ulica Arbat, koja sa uličicama koje je presjecaju čini omiljeno mjesto kupovine turističkih suvenira, ispijanja kafe, neformalne posjete restorančićima i galerijama.

Dok ste u Moskvi, ne bi trebalo da propustite posjetu jednoj od najčuvenijih operskih i pozorišnih kuća na planeti – Boljšoj teatru (Большо́й теа́тр), osnovanom 1776. godine. Tu su i dva čuvena muzeja – Tretjakovska galerija (Третяковската галерия), sa velikom kolekcijom ruske umjetnosti (slikar Ilja Rjepin, na primjer) i Puškinov muzej, sa jednom od najboljih kolekcija francuskih slikara – impresionista i postimpresionista.

Foto: Pixabay – falco

Obzirom da je Moskva ogroman grad i relacije između dva mjesta mogu biti velike, najbolje je da se od tačke A do tačke B prevezete autobusom, trolejbusom, ili – metroom.

Kroz sistem podzemne željeznice, u Moskvi dnevno prođe prosječno oko čak 6,5 miliona ljudi. Osim zbog prevoza, moskovski metro, tačnije – njegove podzemne stanice, spadaju u neke od najljepših na svijetu (otvorene: 05 h – 01 h). Dok neke od njih izgledaju bukvalno kao hodnici balskih dvorana, sa raskošnim kristalnim lusterima (Mayakovskaya, Arbatskaya), druge su uređene u stilu soc-realizma i njegove prepoznatljive ikonografije (Ploschad Revolutsii, Komsomolskaya). Ne bi trebalo zaobići ni prelijepe metro stanice Belorusskaya i Kievskaya, a nešto dalje od centra i: Dostoyevskaya, Electrozavodskaya i Strogino.

Ako ste raspoloženi za šetnju, posjetite veliki moskovski park Gorki Park, koji se često pominje kao moskovska verzija njujorškog Central parka. Osim zelenih površina, u parku koji je 2011. kompletno renoviran, postoje kafei i restorani, mjesta gdje možete iznajmiti čamac ili bicikl, ili čak pogledati film u otvorenom bioskopu. Tokom zime, u parku postoji mjesto za klizanje na ledu, a u neposrednoj okolini organizuje se i takmičenje u pravljenju skulptura od leda.

Foto: Pixabay-serbuxarev

Ako ste pak više raspoloženi za šoping, blizu Kremlja nalazi se ulica Tverskaya, sa buticima poznatih svjetskih brendova, restoranima i kafeima, nekoliko luksuznih hotela i najposećenijim McDonald’s restoranom na svijetu. Na obližnjem skveru Puškin, nalazi se spomenik ovom pjesniku. Usput, možete ući i posetiti Yeliseevskiy Gastronom, ogromnu pijacu – bakalnicu smještenu u monumentalnom holu – hodniku, u neoklasičnom stilu, koji najviše podseća na unutrašnjost neke palate.

Park Gorki/ Foto: Pixabay – jeremy888

U Moskvi postoje još mnoga mjesta vrijedna posjete: Crkva Vaznesenja Gospodnjeg (ЦерковьВознесения Господня) u parku Kolomenkoye, sazidana povodom rođenja cara Ivana Groznog(na listi UNESCO-ve baštine), kao i Katedrala Hrista spasitelja – najviša pravoslavna crkva na svijetu, iz 1931. godine. Tu je i Novodevichy manastir i groblje iz XVI vijeka – mjesto na kojem su sahranjeni neki od najznačajnijih ljudi Rusije; Anton Čehov, Nikolaj Gogolj, Stanislavski, Nikita Hruščov, Boris Jeljcin i supruga Mihaila Gorbačeva, na primjer…

Možda nije loše da svoj obilazak Moskva završite posjetom Bunkeru 42, sovjetskom nuklearnom bunkeru iz vremena Hladnog rata i svojevrsnom simbolu jednog prohujalog vremena. Istom miljeu pripada i Park propalih spomenika (Парк иску́сств Музео́н), u kojem su postavljene već zaboravljene monumentalne skulpture Staljina, Brežnjeva i drugih ličnosti SSSR-a.

Ivana Dukčević, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content