Soči – ljetna prijestolnica Rusije

Zbog svog položaja, Soči često nazivaju „ljetnjom prijestolnicom Rusije“, ili „biserom Crnog mora“. U odnosu na hladno Baltičko more na zapadu i Sjeverni ledeni okean na sjeveru, kojima je velika Rusija okružena, ovaj grad na Crnom moru zaista djeluje „južnjački“

Foto: Pexels-igor-starkov

Grad Soči nalazi se na istočnoj obali Crnog mora, blizu granice sa Gruzijom (Abhazijom), na jednoj oa najjužnijih tačaka Rusije (širi dio grada prostire se na čak 105 km obale). Iako su okolne planine tokom zime najčešće prepune snijega, uz obalu, rivu krase zasadi palmi. Miris juga, svake godine između maja i septembra u Soči privuče više od 4 miliona turista, od kojih je čak 97% domaćih gostiju – običnog svijeta, ali i ruskih političara i poznatih ličnosti iz šou biznisa. Vlasti Sočija vjerovatno se nadaju da će Olimpijske igre doprinijeti popularisanju turizma u ovom dijelu Rusije, i da će u budućnosti u grad godišnje dolaziti više od 3 % stranaca.

Foto: Pixabay-11514282

Prirodom, ali i arhitekturom, Soči je do nedavno veoma podsjećao najviše na turističke gradove na bugarskoj obali, sa zapadne strane Crnog mora. Ta situacija se nedavno unekoliko promijenila, kada je grad upotpunjen velikim brojem modernih zdanja, novim sadržajima vezanim za Zimske olimpijske igre. U Olimpijskom parku sazidani su: Centralni stadion, Velika palata za klizanje za 12000 posjetilaca, Centar za brzo klizanje, Centar za umjetničko klizanje, Media centar, Olimpijsko selo, i još nekoliko sportskih, ali i pratećih objekata (na primjer, dvije nove željezničke stanice i tematski parkovi).

Osim sportskih objekata, u primorskom Sočiju možete da posjetite čak četriri različita Okeanarijuma / Akvarijuma, od kojih je Sochi Discovery World Aquarium (Lenin 219а / 4 – Adler) jedan od najvećih u Evropi. Osim vrsta koje žive u Crnom moru i slakovodnim vodama ovog dijela Rusije, u nekim od ovih akvarijuma mogu se vidjeti i na primjer, pingvini, nilski konji i ajkule. U dijelu akvarijuma Sochi Discovery World Aquarium, pod nazivom – Adler Dolphinarium, možete prisustvovati jednočasovnom šou-programu koje izvode delfini, a u određenim satima / danima, i hranjenju ovih životinja.

Osim onog što Soči vezuje za Olimpijske igre i more koje ga okružuje, u gradu postoji određen broj znamenitosti od istorijskog i kulturnog značaja. Neki od njih su i: nekadašnja Staljinova ljetnja rezidencija, ostaci vizantijske Tvrđave Godlik iz IV vijeka, ostaci vizantijskog hrama iz X – XII vijeka (Loo), ali i muzeji: Muzej umjetnosti, Muzej istorije Sočija i Muzej u slavu Sporta (dijelom opremljen postavkom povodom Olimpijskih igara i istorijom olimpizma).

Foto: Pixabay-alex1983

U gradu postoji i nekoliko lijepo uređenih parkova. Jedan od najpoznatijih i najposjećenijih je najveći gradski park Rivijera, osnovan još 1898. godine, kompletno renoviran na stogodišnicu postojanja. Osim staza i spomenika, drvoreda i cvetnih aranžmana, u parku se nalazi nekoliko restorana i kafea, sportskih terena, bioskop i Zeleni teatar za koncerte i festivale. Najpoznatiji dio parka – Aleja prijateljstva, osnovan 1960, mesto je na kojem je na stotinu poznatih političara i drugih poznatih ličnosti, zasadilo pojednu mladicu drveta (na primjer, 45 ruska i američka kosmonauta). Ostali parkovi Sočija koje vredi posjetiti su i: Dendrarijum, Frunze i Park južnih kultura.

Foto: Pixabay- elenagrotter

Iza Sočija, ka kopnu, uzdižu se planine koje su zimi najčešće prekrivene snijegom. U blizini grada, nalazi se Nacionalni park Soči, sa brdom – planinom Akun (Akhun, 700 m) i tvrđavom odakle se pružaju najljepši panoramski pogledi na grad i širu okolinu. U podnožju, moguće je prošetati kanjonom Agurskoe, i videti njegova tri vodopada okružena visokim stijenama. U blizini vodopada je i „Orlovska stijena“ sa sistemom pećina, u kojoj je prema legendi, bio okovan antički grčki junak Prometej.

Na tri kvadratna kilometra padina planine Akun, nalazi se dio nacionalnog parka Tiso- samšitovaja roša, koji je zaštićen kao park prirode i nalazi se na UNESCO-voj listi prirodne baštine, kao dio kavkaske biosfere. Na ovom području moguće je vidjeti preko 700 biljnih vrsta od kojih su neke endemske (vezane za ovo područje), za koje je utvrđeno da se nisu promjenile još od perioda od pre 30 miliona godina. Neke dijelove flore čini i drveće staro čak preko 2000 godina.

Na kraju, počastite sebe lokalnim „krasnodarskim“ čajem, crnim čajem sa nekih od najsjevernijih plantaža čaja na svijetu. Na brdašcu Uč-Dere, u dijelu grada Lazarevskoe, nalaze se čajdžinice: Dagomys Tea-Party Houses, Dagomys i Uč-Dere. Uz šuštanje samovara u kojima se čaj priprema, palačinke sa džemom ili piroške, možete pogledati mali muzej, prisustvovati nekoj ludoj čajanki, ili na licu mjesta pogledati kako se još od 1880-tih, čaj uzgaja na ovim plantažama.

Ivana Dukčević, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content