Mostar Kultur Punkt: Novi konceptualni program za unapređenje urbane kulture

Udruga Rezon, zvanična platforma Street Arts Festivala Mostar, organizira novi  konceptualni program Mostar Kultur Punkt koji će se održati od 1. do 7. 12. 2021. Objedinit će različite sadržaje na više lokacija u gradu koje će biti punktovi kreativnosti, progresa i edukacije, gdje će se također okupiti pojedinci koji su svojim djelovanjem dali veliki doprinost kulturnoj sceni. 

Program se realizira uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta BiH, u okviru projekta IchBiH.ba koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH.

U Zagrebačkoj ulici tijekom realiziranja programa bit će lociran Mural Punkt koji je dobro  poznat koncept građanima Mostara. Lokalne autorice Karla Ćosić i Iris Ivković i ulični umjetnik iz Sarajeva Benjamin Čengić radit će na tematskoj intervenciji. Ova ulica dobit će svoj prvi mural većih dimenzija koji će impresivnim koloritom i motivom dati potpuno novu vizualnu dinamiku prostoru.

U periodu od 1. do 4.12. KulturStadt Punkt će biti u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar gdje će mladi imati priliku da na edukativnoj radionici uče o suvremenoj i javnoj umjetnosti kroz teorijski i praktični dio. Lokalni eksperti na ovom polju umjetnosti će tokom predavanja približiti srednjoškolcima njemačku umjetnost urbanog slikarstva. Nakon teorijskog dijela učesnici radionice će imati priliku da izlaskom u javni prostor izraze svoje likovne sposobnosti te grad Mostar pretvore u svoje platno.

U subotu,  4. 12. Musik Punkt će rasplesati Klub 27 u MC Pavarotti. Gostovat će DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena koji će nas provesti kroz muzičko historijsko putovanje elektronike prije i nakon pada Berlinskog zida.

U nedjelju, 5. 12.OKC Abrašević će postati Graffiti Punkt i slušat ćemo “Priče sa zidova”. Događaj će biti upriličen u vidu razgovora sa jednim od pionira bh. graffiti i hip hop scene. Riječ je o Frenkiju, poznatom na graffiti sceni kao LACK. Do sada je objavio svoje dvije knjige koje je podržao Goethe-Institut BiH u kojima se osvrće na nastanak prvih grafita na tlu BiH i utjecaj njemačke scene na stvaranje njegovog ličnog rukopisa. Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati sa graffiti kulturom, njenim temeljima na našim prostorima i izazovima sa kojima se suočava i koje prevazilazi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content