Mostar, najromantičniji grad u BiH

Pariz, Venecija, Verona… gradovi su to za koje svi znaju da su romantični, tzv. gradovi ljubavi.

Međutim, malo ko se pita koji je to grad u Bosni i Hercegovini idealan za romantiku i romantična putovanja.

Najromantičnijim gradom u BiH nekoliko puta je proglašen Mostar.

Naime, 2015. godine CNN je načinio popis deset nešto manje poznatih i popularnih mjesta koja su jednako sanjiva, romantična i kao stvorena za ljubav, a među njima se našao i hercegovački biser na obalama prekrasne Neretve.

Mostar je na popisu kao simbol pomirenja, sa Starim mostom koji je prije dvije decenije bio srušen, i svojom dugom historijom. Ovaj srednjovjekovni grad oživio je nakon godina rata uz pomoć UNESCO-a i sad je predivan grad – kaleidoskop koji savršeno spaja različite historijske periode i arhitektonske značajke.

Srce i duša Mostara – Stari grad mjesto je kamenih ulica, šarenih trgovina, divnih restorana i tirkizne Neretve, pisao je CNN.

I američka stranica Matador Network uvrstila je Mostar 2019. godine na prvo mjesto liste “sedam najpotcjenjenijih romantičnih gradova na svijetu”. Kao najpopularniju atrakciju naveli su Stari most u centru grada, rekonstrukciju osmanskog mosta iz 16. stoljeća koji je prelazio preko Neretve sve dok nije uništen devedesetih godina tokom rata. Mostar su opisali kao zapanjujući grad koji obiluje “starim turskim kućama” u kombinaciji s evropskom arhitekturom, kaldrmom, bazarima, pijacama i modernim kafićima.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content