Mostarska Bijela – čudo prirode koje morate vidjeti

BiH Bucket List Challenge

Izazov #78 –  Posjeti čudesne kanjonske pećine Mostarske Bijele

U hercegovačkim su se njedrima oduvijek skrivale škrinje krcate raznim blagom, blistavim kamenom, poput noža hladnim vodama, kulisama za najljepše bajke o čudesnim šumama. Jedan od njenih najljepših dragulja je Mostarska Bijela, kanjon krške rijeke Bijele, koja teče obroncima Prenja, onim zapadnim, okrenutih Neretvi, iz daljine da je zavodi.

Foto: Dženad Džino

Ulijeva se u Neretvu, odnosno Salakovačko jezero uz magistralni put M17 na dvadesetom kilometru sjeverno od Mostara. Povremeno ponire i izvire, igrajući se skrivača. Rijetko lijepoj, igra joj sjajno ide. Pored Mostarske, postoje Jablanička i Konjička Bijela, ali i bujični tok, hranjen vodama s mostarske strane Prenja.

Foto: Nermin Spahić – Foto baza

Mostarska Bijela je rijeka koja teče zapadnim obroncima Prenja, koji su okrenuti Neretvi.

Pored Jablaničke i Konjičke Bijele, postoji i bujični tok, koji se hrani vodama s mostarske strane Prenja. Ulijeva se u Neretvu, odnosno Salakovačko jezero uz magistralni put M17 na 20. kilometru sjeverno od Mostara. Bijela povremeno ponire i izvire, a njen sliv je očuvan i ima rijetku prirodnu ljepotu. Ima veliki hidrološki i geološki značaj. Posljednji kilometar Bijele potopljen je.

Foto: Kemal Bećirević

Stotinu metara duga kanjonska pećina na čijem se kraju nalazi vodopad očarat će vas, a vidjet ćete i kravlju pećinu i vidikovac s nestvarnim pogledom.

Za vidjeti ovaj očaravajući kanjon Mostarske Bijele dovoljan vam je jedan dan. Najljepše je posjetiti u kasno proljeće, u periodu mjeseci maja i juna, kada ima dovoljno vode.

Kako doći?

Do kanjona se dolazi za otprilike tri sata pješačenja krenuvši s puta M17 i mosta u Bijeloj između Jablanice i Mostara. Kod raskrsnice za Bijelu možete ostaviti automobil, a oni koji imaju terensko vozilo put mogu nastaviti dalje.

Preporučujemo da prvi put idete sa planinarskim vodičem, iako je staza markirana. Za ulazak u pećinu preporučujemo da ponesete rezervnu obuću.

Mapa planinarske staze za Mostarsku Bijelu; Foto: PD Prenj 1933

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #78 – Posjeti čudesne kanjonske pećine Mostarske Bijele

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili pećine Mostarske bijele. 

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 VRHUNSKIH AVANTURA. HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi