Mostarska Bijela – čudo prirode koje morate vidjeti

  Mostarska Bijela – čudo prirode koje morate vidjeti

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #79

  U svojim njedrima, Hercegovina uvijek ima nešto za ponuditi što do sada niste vidjeli, a trebali biste. Jedan od njenih najljepših dragulja je kanjon Mostarske Bijele, čudesno mjesto koje se treba naći na vrhu vaše liste mjesta koje trebate posjetiti.

  Bijela – Mostar; Foto: Sead Šašivarević

  Mostarska Bijela je rijeka koja teče zapadnim obroncima Prenja, koji su okrenuti Neretvi.

  Pored Jablaničke i Konjičke Bijele, postoji i bujični tok, koji se hrani vodama s mostarske strane Prenja. Ulijeva se u Neretvu, odnosno Salakovačko jezero uz magistralni put M17 na 20. kilometru sjeverno od Mostara. Bijela povremeno ponire i izvire, a njen sliv je očuvan i ima rijetku prirodnu ljepotu. Ima veliki hidrološki i geološki značaj. Posljednji kilometar Bijele potopljen je.

  Mostarska Bijela – slap; Foto: Kemal Bećirević

  Stotinu metara duga kanjonska pećina na čijem se kraju nalazi vodopad očarat će vas, a vidjet ćete i kravlju pećinu i vidikovac s nestvarnim pogledom.

  Za vidjeti ovaj očaravajući kanjon Mostarske Bijele dovoljan vam je jedan dan. Najljepše je posjetiti u kasno proljeće, u periodu mjeseci maja i juna, kada ima dovoljno vode.

  Kako doći?

  Mostarska Bijela; Foto: Kemal Bećirević

  Do kanjona se dolazi za otprilike tri sata pješačenja krenuvši s puta M17 i mosta u Bijeloj između Jablanice i Mostara. Kod raskrsnice za Bijelu možete ostaviti automobil, a oni koji imaju terensko vozilo put mogu nastaviti dalje.

  Preporučujemo da prvi put idete sa planinarskim vodičem, iako je staza markirana. Za ulazak u pećinu preporučujemo da ponesete rezervnu obuću.

  Mapa planinarske staze za Mostarsku Bijelu; Foto: PD Prenj 1933

   

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  10 VRHUNSKIH AVANTURA. HERCEGOVINI