Mostarska Bijela – čudo prirode koje morate vidjeti

BiH Bucket List Challenge

Izazov #78 –  Posjeti čudesne kanjonske pećine Mostarske Bijele

U hercegovačkim su se njedrima oduvijek skrivale škrinje krcate raznim blagom, blistavim kamenom, poput noža hladnim vodama, kulisama za najljepše bajke o čudesnim šumama. Jedan od njenih najljepših dragulja je Mostarska Bijela, kanjon krške rijeke Bijele, koja teče obroncima Prenja, onim zapadnim, okrenutih Neretvi, iz daljine da je zavodi.

Foto: Dženad Džino

Ulijeva se u Neretvu, odnosno Salakovačko jezero uz magistralni put M17 na dvadesetom kilometru sjeverno od Mostara. Povremeno ponire i izvire, igrajući se skrivača. Rijetko lijepoj, igra joj sjajno ide. Pored Mostarske, postoje Jablanička i Konjička Bijela, ali i bujični tok, hranjen vodama s mostarske strane Prenja.

Foto: Nermin Spahić – Foto baza

Mostarska Bijela je rijeka koja teče zapadnim obroncima Prenja, koji su okrenuti Neretvi.

Pored Jablaničke i Konjičke Bijele, postoji i bujični tok, koji se hrani vodama s mostarske strane Prenja. Ulijeva se u Neretvu, odnosno Salakovačko jezero uz magistralni put M17 na 20. kilometru sjeverno od Mostara. Bijela povremeno ponire i izvire, a njen sliv je očuvan i ima rijetku prirodnu ljepotu. Ima veliki hidrološki i geološki značaj. Posljednji kilometar Bijele potopljen je.

Foto: Kemal Bećirević

Stotinu metara duga kanjonska pećina na čijem se kraju nalazi vodopad očarat će vas, a vidjet ćete i kravlju pećinu i vidikovac s nestvarnim pogledom.

Za vidjeti ovaj očaravajući kanjon Mostarske Bijele dovoljan vam je jedan dan. Najljepše je posjetiti u kasno proljeće, u periodu mjeseci maja i juna, kada ima dovoljno vode.

Kako doći?

Do kanjona se dolazi za otprilike tri sata pješačenja krenuvši s puta M17 i mosta u Bijeloj između Jablanice i Mostara. Kod raskrsnice za Bijelu možete ostaviti automobil, a oni koji imaju terensko vozilo put mogu nastaviti dalje.

Preporučujemo da prvi put idete sa planinarskim vodičem, iako je staza markirana. Za ulazak u pećinu preporučujemo da ponesete rezervnu obuću.

Mapa planinarske staze za Mostarsku Bijelu; Foto: PD Prenj 1933

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #78 – Posjeti čudesne kanjonske pećine Mostarske Bijele

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili pećine Mostarske bijele. 

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 VRHUNSKIH AVANTURA. HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content