Mostovi ljubavi u Bosni i Hercegovini

Iako običaj potječe još od drevnih vremena, postavljanje ljubavnog katanca na mostove postajalo je godinama sve popularnije zbog čuvenog pariskog mosta Ponts des Arts na kome je svojevremeno više od milion parova zauvijek zaključalo svoju ljubav. Tako nije samo Francuska imala svoj ljubavni most, već su ga dobili i brojni slikoviti i očaravajući bosanskohercegovački gradovi.

Ajfelov ili Plivski most u Jajcu; Foto: Samed Žužić

Autorica: Semra Hodžić

Ajfelov most u Sarajevu 

Pješački željezni most na Skenderiji kojeg Sarajlije popularno zovu Ajfelov most, mjesto je gdje su mnogi počeli postavljati ljubavne katance. U izboru mosta za zaključavanje ljubavi ima simbolike i povezanosti s najromantičnijim gradom na svijetu. Naime, vjeruje se da je upravo ovaj most projektovao čuveni Alexandre Gustave Eiffel, arhitekt Eiffelovog tornja i simbola Pariza, iako nema nikakvog pisanog traga o tome.  Na mostu koji povezuje dvije obale Miljacke se osim ljubavnih katanaca često kače i ljubavne poruke, transparenti i slično, a na njemu je i spomen-srce, mjesto na kojem se možete fotografirati sa prekrasnim pogledom na ljepote Sarajeva iza vas. 

Gradski most u Bihaću

Posljednjih nekoliko godina mladi Bišćani su na moderan način izražavanja ljubavi počeli ukrašavati gradski most koji spaja lijevu i desnu obalu smaragdne rijeke Une. Svi parovi koji žele svoju ljubav zauvijek zaključati iznad ove čarobne rijeke, uvjerit će se u nepopravljivu romantiku ovog mosta. Pogled s mosta se pruža na stari dio Bihaća: na Kapetanovu kulu i zvonik crkve Svetog Ante, a ispod vas žubori Una, te ćete tu poželjeti da vaša ljubav bude vječna i jedna, jedina, baš kao što je ona.

Viseći most u Banjoj Luci

I beznadežno romantična šeher Banja Luka ima svoj most ljubavi. Ljubavni katanci kače se na visećem mostu u naselju Srpske Toplice, nekada Gornjem Šeheru. Riječ je o pješačkom mostu koji spaja obale Vrbasa u najstarijem banjalučkom naselju u podnožju Banj brda, sa prekrasnim pogledom na okolinu i njene prirodne ljepote. Pređite i vi korakom lakim, vezeni, vitki most i bacite ključ, neka ga Vrbas odnese da ga niko nikada ne nađe!

Gradski most u Sanskom Mostu

Azra i Emir, Emir i Adna, Haris i Azra… samo su neka od imena koja su ispisana na ljubavnim katancima postavljenim na gradskom mostu iznad rijeke Sane. Mladi Sanjani tako su dodatno ukrasili most s kojeg se pruža najljepši pogled na grad. Ukoliko se sa svojim partnerom odlučite zaključati vašu ljubav baš iznad Sane, preporučujemo da se prošetate noću. Sjedite na neka od dva balkona na mostu namijenjena za odmor pješaka, posmatrajte vodene zavjese ispod mosta, čarobnu rijeku i svjetla grada i poželite da vaša ljubav bude tako sjajna, mirna i lijepa baš kao sve što oko sebe vidite!

Foto: Rahatlook

Ajfelov ili Plivski most u Jajcu

Nedaleko od jedinog vodopada u centru grada na svijetu, u kraljevskom gradu Jajcu, pružio se Plivski ili Ajfelov most. Na kovanoj ogradi mosta s kojeg se pruža gotovo nestvaran pogled na posljednji počinak rijeke Plive postavljeno je stotine ljubavnih katanaca na kojima su ispisana imena, datumi i razne poruke. Preko ograda mosta postavljen je lanac kako bi se na njih kačili katanci, a ključevi simbolično bacali u Plivu. Zaključajte svoju ljubav na najromantičnijem mjestu u gradu, prošetajte se do očaravajućeg vodopada i uživajte u tome što ste vašu ljubav ovjekovječili u nekadašnjem sjedištu Bosanske kraljevine!

Foto: Samed Žužić

Most ljubavi u Gračanici

Kada dođete u Gračanicu podrazumjeva se da posjetite Most ljubavi, novu turističku atrakciju grada. Projekat ovog mosta inicirali su mladi i uz pomoć gradske uprave i realizirali. Mjesto je to od posebne važnosti za one koji vole, koji su zaljubljeni, pa bili to
prijatelji, supružnici ili parovi koji na ovom mjestu „ zaključavaju“ svoju ljubav. U neposrednoj blizini mosta nalazi se spomenik u obliku klupe na kojoj su zagrljeni tragično život izgubili Mensur Žepić i Hava Šerbečić. Svake godine na Dan zaljubljenih i Osmi mart građani na ovom mjestu polažu cvijeće.


Drevni običaj

Običaj zaključavanja „dvije duše koje se vole“ potječe još iz drevne Kine, iz 1. stoljeća prije nove ere. Na katancu se ispisuju inicijali parova, imena, a kasnije datumi i poruke, a ključ se baca u rijeku ili negdje drugo kako ga niko ne bi našao i „otključao“ njihovu ljubavObičaj zaključavanja ljubavi u Bosni i Hercegovini bio je prisutan još u 18. stoljeću. 


Čuveni most ljubavi u Parizu više to nije. U februaru 2014. urušio se jedan dio mosta, na kome se nalazilo oko milion katanaca, zbog čega su gradske vlasti odlučile da ga u potpunosti očiste, pa je sa njega uklonjeno 45 tona tereta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content