Muhamed Hadžović: Lik po kojem ćemo pamtiti kralja Tvrtka I

U dugoj i bogatoj historiji Bosne i Hercegovine posebno mjesto zauzima period od druge polovine 14. do druge polovine 15. vijeka, kada je Tvrtko I Kotromanić banovinu Bosnu učinio najjačom kraljevinom toga doba na cijelom Balkanu. Kraljevina Bosna uspostavljena je prije 645 godina, kada je Tvrtko I krunisan, a te srednjovjekovne bosanske granice su u najvećem dijelu sačuvane i danas. Tvrtko je od dječaka s titulom bana postao prvi, a ujedno i najutjecajniji bosanski kralj.

 
Scena iz predstave

Prvi put u historiji na daskama koje život znače uprizoren je njegov lik, u predstavi “Ljetopis o kralju Tvrtku” u režiji Dine Mustafića, nastaloj po istoimenom romanu Jasmina Imamovića.

Tekst je zapravo dramski prikaz ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana, s akcentom na unutrašnje odnose njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, te je istovremeno i melodrama o njegovom privatnom životu.

Nakon ove predstave koja je već predstavljena kao veliki spektakl, a s obzirom na to da nije ranije prikazivan ni na filmskom platnu ni u pozorištu, po mladom glumcu Muhamedu Hadžoviću, koji ga je utjelotvorio, će prepoznavati lik najmoćnijeg vladara bosanskog kraljevstva.

Za Muhameda to predstavlja čast, privilegiju, ali i dužnost da svoju misiju sprovede najbolje što može.

“To što će me ljudi možda prepoznati po tom liku ili će me na neki način kroz njega doživjeti, meni ne znači ništa drugo osim toga da je riječ o ulozi koja se pamti”, rekao je Muhamed za Furaj.ba.

Scena iz predstave

Predstava je premijerno prikazana u Bosanskom kulturnom centru, ali će biti i odigrana na srednjovjekovnim tvrđavama poput one u Srebreniku odakle je Tvrtko potekao, odnosno bit će smještena i u „realan okvir bosanskog kraljevstva“. I publika i glumci će se osjećati kao da su otputovali kroz vremensku mašinu.

“Kao što kostim i scenografija pomažu glumcima i publici da što autentičnije dožive priču, tako prostor ili sredina u kojoj se sve odvija i jednim i drugim približava cijelo iskustvo, a to i jeste suština svega”, mišljenja je Muhamed.

Kralja Tvrtka I Muhamed je prije svega doživio kao običnog čovjeka od krvi i mesa, sa svojim potrebama, osjećanjima i željama u specifičnim okolnostima…

“Po profesiji sam glumac i unatoč istaknutom društvenom značaju mog tumačenja ovog lika, moj profesionalni zadatak jeste igra. Osjećam odgovornost što je uvijek pozitivno za glumca, no tremu nemam niti sam je ikada imao, jer sam uvijek stajao iza onoga što radim”, navodi Muhamed.

Scena iz predstave

Iako se podrazumijeva da je ljetni period rezervisan za godišnji odmor zbog pauze u pozorištu, u Muhamedovom slučaju je to najaktivniji period kada se zapravo najmanje odmara, jer upravo se tada odvija najviše snimanja filmskih odnosno televizijskih projekata.

Nekoliko puta do sada je imao priliku posjetiti srednjovjekovne bosanske tvrđave u turističkom angažmanu, i smatra da svaka predstavlja priču za sebe i da takva znamenita mjesta čovjek ne može samo “obići” već mora posvetiti vrijeme i posebnu pažnju kako bi shvatio njihov značaj.

“Posljednjih godina se moja putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu odnose na gradove u kojima igram predstave, gdje zbog manjka vremena budem jako sretan kada uspijem pronaći malo slobodnog vremena i prošetati ili porazgovarati s mještanima… U budućnosti, čim budem imao više slobodnog vremena, planiram poći u obilazak Bosne i Hercegovine s namjerom da je još bolje upoznam, približim joj se i ako je to moguće, još više osvijestim njena bogatstva i potencijale…”, prokomentirao je Muhamed za Furaj.ba

Scena iz predstave

O novim ulogama Muhamed nerado govori unaprijed.

“Bitno mi je da prvo uradim dobar posao iza kojeg u svako doba mogu stati pa tek onda govorim o tome, stoga neću naročito izdvajati uloge niti projekte koji slijede, već ću strpljivo dočekati plodove rada te ih onda s radošću i podijeliti”, rekao je za Furaj.ba.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content