Mustaj-begov most, najstariji u Bosni i Hercegovini

Najstariji most u Bosni i Hercegovini već stoljećima premošćuje obale nemirne rijeke Bregave, u naselju Klepci nadomak Čapljine, koja se samo kilometar dalje ulijeva u Neretvu.

Most u Klepcima; Foto: Grad Čapljina

Izgradio ga je u 16. stoljeću hercegovački sandžak Mustafa-beg, sin Daut-pašin, kao dio stare Stambolske džade, odnosno Carigradskog druma, kada je imao izuzetan strateško-ekonomski značaj jer je povezivao Carigrad s Bečom i Venecijom. Jedini je autentični most iz perioda Osmanskog carstva i jedno od najznačajnijih djela osmanske arhitekture, a danas ga zbog njegovog graditelja često zovu i Mustaj-begovim mostom.

Tačno vrijeme izgradnje mosta nije poznato, ali se pretpostavlja da je na njegovom mjestu najprije postojao rimski most jer su ovim područjem prolazile i rimske ceste. Izgrađen je četrdeset godina prije čuvenog Starog mosta, mostarskog bisera koji se nalazi na listi UNESCO-ve kulturne baštine, na kojeg svojim gracioznim lukom neodoljivo podsjeća. Legenda kaže da je mimaru Hajrudinu ovaj most bio inspiracija za izgradnju Starog. Podsjeća i na Andrićev most u Žepi, a i on je nekada imao kamenu ogradu sastavljenu od blokova teških 1,5 tonu.

Izgled mosta sredinom prošlog stoljeća

Most u Klepcima izgrađen je 1517. godine, a obnovljen je 150 godina kasnije kada je Šišman Ibrahim-paša u Počitelju izgradio han, medresu, hamam i obnovio džamiju. Na njemu je nekada stajao i natpis kojem se izgubio svaki trag.

Zaštićen je kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a u njegovoj blizini se nalazi nekropola stećaka koja je također zaštićena, kako na državnom nivou, tako i u UNESCO-u.

U maju 2019. na njemu su izvršeni završni restauratorski radovi čime je most zaštićen od propadanja.

Kako doći?

Naselje Klepci nalazi se na južnom izlazu iz Čapljine, kada skrenete s magistralnog puta M17 na cestu koja vas vodi prema Hutovom blatu.

S. Hodžić, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan…

MOGORJELO

KANU SAFARI NA RIJECI TREBIŽAT

TREBIŽAT – JEDINA PONORNICA EVROPE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content