Muzej Alija Izetbegović

Muzej Alija Izetbegović smješten je u kapi-kuli na Ploči i posvećen je prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, njegovom političkom i državničkom radu.

Foto: Muzej Alija Izetbegović

Mislilac i filozof, humanista i pravnik, državnik kojem se divio Istok, a poštovao ga Zapad, prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine, vrhovni komandant Armije Republike BiH, cjeloživotni borac za ljudska prava i slobodu. Tako Aliju Izetbegovića opisuju lideri zemalja, prijatelji, bivši saradnic​i.

Foto: Muzej Alija Izetbegović

U prizemlju se nalazi biblioteka s djelima Alije Izetbegovića, kao i neki njegovi lični predmeti. Na spratu je devet izložbenih panoa na kojima je kroz tekstove i fotografije prikazan Alijin život, a u središnjem dijelu ovog prostora izložene su brojne nagrade i priznanja koja je dobio. U blizini se nalazi i Šehidsko mezarje Kovači, gdje su sahranjeni borci Armije BiH, poginuli u ratu u Bosni i Hercegovini, kao i prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Žuta tabija; Foto: Depositphotos

Foto: Depositphotos

KAKO STIĆI

Muzej se nalazi na adresi Ploča br. 2 (Kapi-kule). Najlakše ćete stići tramvajem broj 1, 2, 3 i 5 (Tramvajsko stajalište Baščaršija), a potom vam treba 5 minuta pješačenja uz ulicu Kovači i naći ćete se ispred Muzeja.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content