Muzej i caffe 105 sa očaravajućim pogledom na Sarajevo

  Muzej i caffe 105 sa očaravajućim pogledom na Sarajevo

  U sarajevskom naselju Grdonj nalazi se Muzej 105. motorizovane brigade s čijeg se platoa pruža jedan od najljepših pogleda na olimpijski grad.

  Foto: Furaj.ba

  Nekadašnja Mala kula danas čuva uspomenu na herojstvo pripadnika ove brigade tokom posljednjeg rata 1992.-1995. godine, gdje se posjetioci mogu upoznati sa historijom odbrane grada kroz stalnu izložbu ratne opreme koju su koristili pripadnici ove brigade potpuno besplatno. Posjetioci mogu vidjeti unikatne puške ručne izrade, kojima su Sarajlije branile grad i državu. Ispred Muzeja se nalazi i spomen-ploča poginulim pripadnicima ove brigade i dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

  Muzej se nalazi nadomak same Špice, odnosno Špicaste stijene, koja je Sarajlijama u ratu sijala a strah od srpskih snajpera i sijača smrti, a koji su dejstvovali sa ovih lokacija. U jedinstvenom sklopu Muzeja nalazi se i restoran i ljetna bašta, u kojem možete popiti piće, konzumirati nargilu ili nešto pojesti, s neprocjenjivim pogledom na grad, i odmoriti u mirisu i tišini okolne šume, te čistom zraku. Na 970 metara nadmorske visine zaboravit ćete na svakodnevnu brigu i stres.

  Do Muzeja se dolazi putem koji vodi za sarajevsko izletište Barice, a Muzej se nalazi u neposrednoj blizini Parka šuma prijateljstva – samo produžite pravo, a već od samog parka vidi se Mala kula. Otvoren je svakog dana od 10 do 18 sati.