Muzej farmacije u Sarajevu

U Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu otvoren je Muzej farmacije, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Fotografiju ustupili iz Muzeja farmacije

Muzej farmacije svjedočanstvo je bogate historije, kulture i značaja farmacije u naslijeđu naše države. Radi se o jedinstvenoj kulturnoj ustanovi koja, ne samo da će očarati ljubitelje historije, već će i obrazovati i inspirisati buduće generacije, naročito one koji razmišljaju i sami postati dio farmacije.

Smještena u samom srcu grada, ova institucija bit će jedinstveno mjesto za sve stanovnike Sarajeva, ali i turiste koji žele istražiti evoluciju farmacije kroz vijekove, ne samo u BiH već i u svijetu.

U stalnoj postavci prikazan je razvoj farmacije i njen civilizacijski doprinos razvoju nauke i unapređenju zdravlja ljudi. Fundus dokumenata, predmeta i drugih zanimljivih eksponata prikazan je kroz stalnu postavku Muzeja farmacije, koja prati srednjovjekovnu zdravstvenu kulturu, utjecaj Osmanskog carstva, Austro-Ugarske Monarhije i Jugoslavije te moderne bosanskohercegovačke države.

Ljekaruše iz franjevačkih samostana, replika atarskog dućana, zakoni i drugi dokumenti vezani za farmaciju na prostoru Bosne i Hercegovine, doprinos Jevreja, ali i drugih naroda i kultura za koje je Bosna i Hercegovina uvijek bila otvorena te savremena farmacija i farmaceutska industrija prikazani su u stalnoj postavci. U sobi apotekarstva možete otkriti gdje i kada su u Bosni i Hercegovini otvarane prve moderne apoteke i ko su bili njihovi vlasnici te uživati u ambijentu stare apoteke koja potiče iz 1897. godine, dok posmatrate fasadu zgrade prve moderne apoteke u Sarajevu, čiji vlasnik je bio Eduar Pleyel.

Foto: Muzej farmacije

Ideja o osnivanju muzeja zdravstva i farmacije u BiH proteže se još od 1919. godine. Početkom 1970-tih, predlagano je da se stara zgrada – Turska bolnica sagrađena 1866. godine – pretvori u muzej zdravstva. Ratne 1993. godine organizovan je simpozij “Razvoj historije zdravstvene i socijalne zaštite u BiH”, potvrđujući potrebu osnivanja muzeja zdravstva u BiH.

Sve navedeno ostalo je na ideji koju je realizovala grupa entuzijasta na čelu sa magistrom farmacije Tarikom Čatićem. Kao član farmaceutske porodice i zaljubljenik u istraživanje historije farmacije na prostorima BiH, proteklih desetak godina prikupljao je različite artefakte širom zemlje i regiona, koji svjedoče o razvoju farmacije u našoj zemlji, a u kontekstu svjetskih dešavanja i historijskih trenutaka kroz koje je prolazila Bosna i Hercegovina.

Ekskluzivni partner Muzeja farmacije, koji je prepoznao značaj jednog ovakvog projekta i dao veliku podršku u njegovoj realizaciji, je kompanija Bosnalijek koja je osnovana davne 1951. godine, a danas predstavlja okosnicu domaće farmaceutske industrije.

Muzej je član asocijacije AIS (Aromas Itinerarium Salutis) gdje aktivno sudjeluje na projektu priznavanja rute evropskog kulturnog naslijeđa pod nazivom „Evropska ruta historijskih apoteka i zdravstvenih vrtova“ čime će i naša zemlja, pored šest partnerskih zemalja, dobiti priznanje za značajan doprinos razvoju farmacije ovog dijela svijeta.

Osim stalne postavke, u planu su redovne tematske izložbe koje će biti pripremane u saradnji sa partnerima i istraživačima te pružiti uvid u zanimljivosti i doprinose koje je farmacija dala društvu u prošlosti. Posebna pažnja bit će posvećena saradnji sa obrazovnim institucijama i želja osnivača je da svi srednjoškolci barem jedanput posjete Muzej, dok će Muzej imati posebne programe koji će se odnositi na studente. 

Muzej će za javnost i posjete biti otvoren od četvrtka do subote o čemu se više možete informisati putem internet-stranice www.muzejfarmacije.ba ili Instagram profila

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content