Muzeji u Amsterdamu

Posjeta Amsterdamu nezamisliva je bez posjete bar nekim najpoznatijim muzejima jer Amsterdam je grad muzeja i posjeduje ih više od pedeset. Muzeji u Amsterdamu koje vrijedi posjetiti su Stedelijk , Muzeja filma, štamparije, pozorišta i fotografije. Zatim Muzej Ajaksa, najpoznatijeg amsterdamskog fudbalskog tima, Muzeja na vodi i još neki neobični muzeji – kao što su su Muzej erotike ili muzej sprava za mučenje (Torture museum). Djeca će biti sretna ako ih povedete u Muzej NEMO, koji je sagrađen u obliku velikog broda. Tropski muzej i Muzej jevrejske kulture takođe posjeduju dijelove specijalizovane za djecu.

Foto: Furaj.ba                                        Foto: Furaj.ba

Rajks muzej (Rijksmuseum – nacionalni muzej)je najveći muzej u Holandiji gdje možete vidjeti i Rembrantovu Noćnu stražu. U muzeju je zaposleno oko  400 ljudi, uključujući 45 kustosa koji su specijalizovani u svim područjima.
Lokacija: Stadhouderskade 42, Muzejska četvrt

Muzej Van Gog
Ovaj muzej je jedan od najposjećenijih muzeja u Amsterdamu. Zapanjujuća kolekcija od preko 200 slika, kao i skica, oko 550 crteža i biljleški jednog od najomiljenijih holandskih slikara se nalazi u ovom muzeju.

Van Gog muzej nalazi se u amsterdamskoj muzejskoj četvrti, između Rijksmuseum i Stedelijk muzeja. Može se stići tramvajem broj 2 i 5 iz centralne Stanice.

Radno vrijeme muzeja: 10 – 18, Kupovina karata: 10 – 17:30
Cijene: odrasli 14 eura, djeca do 17 godina – besplatno

Stedelijk – muzej savremene umjetnosti

Ovaj muzej posjeduje raznovrsnu kolekciju djela moderne umjetnosti ali je i vrlo često domaćin gostujućih izložbi savremenih umjetnika.
www.stedelijk.nl

Foto: Furaj.ba

Muzej Madam Tiso
Ovdje, u muzeju Madam Tiso, na trgu Dam, možete se sresti sa holandskom prinzecom Maksimom ili sa Kajli Minog, a možete vidjeti i Rembranta kako slika, u prirodnoj veličini.
Lokacija: Trg Dam
www.madametussauds.nl

Kuća Ane Frank

Kuća jevrejske djevojčice Ane Frank u kojoj je napisala svoj dnevnik i provela posljednje dvije godine svog života nalazi se u centru Amsterdama i pretvorena je u muzej gdje posjetioci mogu vidjeti mali prostor u kome su Ana i njeni roditelji živjeli kao izbeglice.

Adresa: Prinsengracht 263-267
Radno vrijeme: od 15 marta do 14 septembra 9-21 (subotom do 22, u julu i avgisti do 22)
Od 15 septembra do 14 marta od 9 – 19 (subotom do 21)

Muzej Kuća na vodi – Houseboat museum
U ovom muzeju možete vidjeti kako izgleda život ljudi koji žive na vodi na amsterdamskim kanalima.
Lokacija: Prinsengracht, nasuprot broja 296.
www.houseboatmuseum.nl

Jevrejski istorijski muzej
Četiri sinagoge sačinjavaju ovaj muzej koji je svjedok bogate kulturne istorije Jevreja iz Holandije.
Lokacija: Jonas Daniel Meijerplein 2-4
www.jhm.nl

Muzej Amstelkring
Amsterdamska kuća iz 17. vijeka. Ovaj muzej se nalazi na samoj ivici Crvene zone i poseduje veliku kolekciju crkvenog srebra, religioznih predmeta i slika.

Lokacija: Oudezijds Voorburgwal 40.
www.museumamstelkring.nl

Pozorišni muzej TIN
Ovde se možete upoznati sa istorijom pozorišta od ranog srednjeg vijeka do eksperimentalnih djela 21. veka.
Lokacija: Herengracht 168
www.tin.nl

Amsterdamski historijski muzej
Stalna postavka ovog muzeja će vam omogućiti da se upoznate sa bogatom istorijom ovog grada.
Lokacija: Kalverstraat 92, Nieuwezijds Voorburgwal 357, St Luciensteeg.
www.ahm.nl

Muzej moreplovstva
Ovaj muzej poseduje jednu od najvećih kolekcija brodova na svijetu. Ovdje možete vidjeti kako bi bilo ploviti pravim gusarskim brodom. Rekonstrukcija broda iz 16. vijeka, sasvim vjerna originalu, nalazi se ukotvljena na samo nekoliko koraka od zgrade muzeja.

Lokacija: Linnaeusstraat 2
www.scheepvaartmuseum.nl

Tropski muzej
Jedan od najintrigantnijih muzeja Amsterdama pripada Kraljevskom tropskom institutu i posvećen je studijama tropskih oblasti svijeta.
Lokacija: Kattenburgerplein 1, quarter Plantage.
www.tropenmuseum.nl

Amsterdam
Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Muzej filma
Kolekcija muzeja filma se sastoji od hiljada filmova, fotografija, postera i skripti holandskih i internacionalnih filmova. Remek-djela filmske umjetnosti se prikazuju gotovo svakodnevno jer je ovaj muzej jedino mjesto koje posjeduje uređaje za njihovo prikazivanje.
www.filmmuseum.nl

Muzej botaničke bašte
Ovaj muzej je oaza u samom centru grada. Osnovan godine 1638. u vidu vrta za amsterdamske doktore i hemičare vremenom se pretvorio u pravi muzej sa velikom kolekcijom biljaka iz cijelog svijeta.

Lokacija: Plantage Midddenlaan 2a
www.dehortus.nl

Muzej otpora
Stalna postavka ovog muzeja prikazuje otpor Holandije u toku Drugog svjetskog rata.
Lokacija: Plantage Kerklaan 61
www.verzetsmuseum.org

Muzej fotografije
U toku vaše posjete Amsterdamu izdvojite nekoliko sati za posetu ovom muzeju. Učestvujte u raspravama, pridružite se profesionalcima, nakon čega će vaše fotografije postati mnogo bolje.!
Lokacija: Keizersgracht 609
www.foam.nl

Foto: Furaj.ba

Muzej NEMO
Muzej se nalazi u zgradi nalik na brod dizajniranoj od strane Renca Pijana (Renzo Piano). U ovom muzeju ćete nesumnjivo biti zadivljeni svetom nauke i tehnologije. Za razliku od drugih muzeja ovde ćete biti u mogućnosti da samostalno istražujete i ispitujete izložene objekte.

Lokacija: Oosterdok 2
www.e-nemo.nl

Muzej štampe
Ovaj muzej čuva više od četiri vijeka dugu tradiciju štampe u Holandiji. U njemu možete pronaći veliku kolekciju novina i magazina i bogatu biblioteku knjiga

Lokacija: Zeeburgerkade 10
www.persmuseum.nl

Muzej “Rembrandtova kuća”
Kuća u kojoj je od 1639. do 1659. živeo jedan od najpoznatijih Holanđana, slikar Rembrandt. Sadrži veliku kolekciju njegovih djela i to u ambijentu u kome je većina njih nastala.

Lokacija: Jodenbreestraat 4
www.rembrandthuis.nl

Muzej Ajaks
Ajaks je jedan od najpoznatijih fudbalskih klubova Amsterdama i njegova bogata istorija je duga gotovo sto godina. Upoznajte se sa legendama amsterdamskog Ajaksa.

Lokacija: Amsterdam Arena, Arena Boulevard 29, Amsterdam ZO
www.ajax.nl

Muzej mučenja – Torture museum
U ovom malom i mračnom muzeju možete pronaći neke od najjezivijih sprava namenjenih sa iznudjivanje priznanja mučenjem koji su korišteni u vrijeme inkvizicije.

Lokacija: Singel 449
www.torturemuseum.com

Furaj.ba

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content