Muzika kao kultura globalne komunikacije

    Muzika kao kultura globalne komunikacije

    Gradski orkestar Stolac proteklog je vikenda bio domaćin seminara Muzika/Glazba – kultura globalne komunikacije, razvoj tolerancije i građanske inicijative uz pokroviteljstvo Ambasade SAD-a u BiH te uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

    Zaključeno je tada da je muzika ne samo snažan alat za globalnu komunikaciju, interakciju među ljudima, nego i uvažavanje različitosti i solidarnost kao temeljne životne vrijednosti.

    U kontekstu afirmacije muzičke kulture u uslovima religijskog, etničkog i kulturnog pluralizma između etnički i geografski raznolikih zajednica BiH kreirane su smjernice za unapređenje djelovanja s posebnim naglaskom na razvoj interkulturalnih kompetencija mladih.

    Impresiovno je također bilo izlaganje pukovnika Tomislava Sušca, diregenta orkestra Oružanih snaga BiH, izazivajući pozitivne reakcije i izrazito zadovoljstvo predstavnika orkestara iz Jajca, Livna, Mostara, Sarajeva, Živinica, Zenice, Kaknja, Nove Bile, Stoca…, s konstatacijom da entuzijazam, ljubav i strast koju svi oni imaju prema muzici i radu u orkestrima moraju dijeliti i postati lideri zajednice koja cijeni rad, umijeće i odgovornost.