Na Dan grada Tešnja svečanost povodom restauracije Gazi Ferhad-begove džamije

Završetak restauracije Gazi Ferhad-begove džamije i munare u Tešnju bit će obilježen svečanim programom u subotu, 9. decembra na Dan grada Tešnja.

Foto: Furaj.ba

Svečanost će biti održana u okviru obilježavanja Dana grada Tešnja, dana kada je Gazi Ferhad – beg potpisao svoju vakufnamu, i ovo je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji svoj nastanak vezuje za datum potpisivanja vakufname.

Prvi dio bit će održan u džamiji, s prigodnim obraćanjima i govorima kao i prisjećanje na period kada je munara zbog jakog vjetra bila porušena, s početkom u 17.00 sati, dok će drugi dio programa biti održan u Domu kulture Tešanj, s početkom u 18.30 sati.

Planirano je da u okviru programa nastupi hor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba i hor Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj.

Ovom svečanošću i otvaranjem džamije završeni su radovi na kompleksu Ferhad-begovog vakufa, koje je finasirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske putem Vakufske direkcije, a koji su podrazumijevali rekonstrukciju i proširenje ugostiteljskog objekta “Kahva”“ koji već dvije godine radi, zajedno sa drugim poslovnim prostorima kao i džamije zajedno sa munarom koja je bila porušena, te otkup novih dućana koji su nekada prije nacionalizacije pripadali istoimenom vakufu. 

10 činjenica koje možda niste znali o Tešnju

O džamiji

Jedna od četiri Ferhadija džamije u Bosni i Hercegovini se nalazi u Tešnju. Nazivaju je još i Čarši džamija, a njen graditelj je najznačajnija ličnost za rani razvitak Tešnja Gazi Ferhad-beg.

Ferhad-begova džamija u Tešnju je sagrađena između 1555. i 1558. godine. Njen graditelj je bio Ferhad-beg, a po pisanim podacima, on je bio bliži rođak sultana Sulejmana Veličanstvenog, a po nekim dokumentima je i sin njegove sestre. Nejasno je odakle Ferhad-beg u Tešnju, a ono što se zna je da je upravo on urbanizirao Tešanj. Sagradio je medresu koja je sa kraćim prekidima radila sve do 1946. godine. Ostavio je 32 dućana kao vakuf iz čijih prihoda se džamija izdržavala.

Unutrašnjost džamije u Tešnju u toku trajanja restauracije; Foto: Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content