Na izvoru Tihaljine: Avanturistički park Peć Mlini kod Gruda

BiH Bucket List Challenge

Izazov #90 – Pronađi izvor rijeke sa 9 imena 

Tihaljinom se naziva riječni tok od izvora u Peć Mlinima do Greblja na Mladima 

Izvor Tihaljine

Za rijeku Tihaljinu čuli su svi oni koji su čitali Hamzu Humu, mostarskog pisca koji je gotovo opipljivo dočarao atmosferu kraja o kojem ćemo vam pisati.

Podno stijena Drinovačkog brda na putu između Gruda i Ljubuškog nalazi se izvor rijeke Tihaljine. Kako kažu oni koji su ga posjetili, on je poput oaze u pustinji, rajskog vrta usred užarenog hercegovačkog kamena.

Tihaljinom se naziva riječni tok od izvora u Peć Mlinima do Greblja na Mladima (Veliki most). Dio je rijeke ponornice koja teče i ponire od područja Posušja preko Imotsko-bekijskog polja do Ljubuškog i ušća u Neretvu. Svojim tokom mijenja više od devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja – Vrljika – Matica – Tihaljina – Mlade – Trebižat. U narodu je zovu jednostavno – Rika.

Područje oko izvora je potpuno uređeno i tu se nalazi adrenalin park Peć Mlini u kojem za svakoga se može naći po nešto. 

Avanturistički park

I sama ljepota rijeke Tihaljine dovoljna je da posjetite ovaj kraj i park, za kojeg kažu da je jedan od najljepših u Bosni i Hercegovini. No ako ste željni avanture i želite se spustiti najdužim ziplineom u našoj zemlji, onda posjetite ovaj vrlo atraktivan avanturistički i adrenalinski park koji je ime dobio po zaseoku u kojem se nalazi.

Vožnjom ziplineom sa brda Petnjik postavljenim duž cijelog parka možete uživati u jedinstvenom pogledu na kanjon i dolinu rijeke Tihaljine. U parku možete isprobati i via ferratu “Željezni put” koja se nalazi na Cvitanjskim stijenama i smatra se izuzetno zahtjevnom, te se okušati i u sportskom penjanju na dva penjališta u parku.

Cijena jedne ulaznice za posjetu Peć Mlinima i Ravlića pećini za odraslu osobu iznosi 5 KM

Radno vrijeme posjetiteljskog dijela parka u vremenskom periodu od 1. aprila do 31. oktobra je svakim danom od 9 do 19 sati. U ostalim mjesecima park je dostupan do 16 sati, te je ponedjeljkom zatvoren za posjetitelje.

Avanturistička infrastruktura je dostupna u vremenskom periodu od 1. aprila do 31. oktobra, vikendom (subota i nedjelja).

  • Ukoliko ste od onih koji vole osjetiti tlo pod zemljom, prošetajte parkom do Ravlića pećine, jedne od najstarijih u Evropi, i oko starih mlinova.

Ravlića pećina

Arheološkim istraživanjima utvrđeno je da se u ovoj pećini živjelo još za vrijeme neolita – mlađeg kamenog doba. Na tom opsežnom istraživanju između 1977. i 1980. godine radili su arheolozi iz cijele bivše Jugoslavije, a voditelj iskopavanja mr. Brunislav Marijanović objavio je o nalazima naučni članak u Glasniku Zemaljskog muzeja (Sarajevo, 1981.), u kojem je opisao metode i faze iskopavanja, te na temelju pronađenih ostataka i naučni osvrt na cijelo nalazište.

Utvrđeno je da su ljudi u njoj živjeli pretežno na istočnoj strani njene monumentalne unutrašnjosti. Ulaz u pećinu duboku 95 metara širok je 38 metara, a visina varira od 5 do 20 metara. Život ovdje bio je pogodan zbog blizine vode i lovišta, ali i plodne zemlje. Ne zna se do kada se živjelo u njoj.

Zanimljivost nalaza u Ravlića špilji potvrđuje i pronađeni dječji kostur, koji se nije nalazio ni u kakvoj grobnoj konstrukciji. Po svemu sudeći moguće je da to predstavlja jedan širi običaj u mediteranskom kultu mrtvih koji se manifestirao žrtvovanjem mlađe djece u svrhu zaštite naselja i izazivanja plodnosti.

Kako doći?

Avanturistički park “Peć Mlini” nalazi se uz samu granicu sa Hrvatskom, u Općini Grude, u zaseoku mjesta Drinovci, Peć Mlini. Od Sarajeva je udaljen 3 do 4 sata vožnje automobilom.

Do njega možete doći i biciklom, rutom koju organizira Udruženje “Herzegovina Bike” a koja prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine. Staza polazi iz Posušja, u dužini od 39km obilazeći mjesta Blaževići, Drinovci, Peć Mlini, Tihaljina i Cerov dolac, te putovanje završava u Grudama.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content