Na Visočici otvoren BH Bivak – Mjesto za odmor i sklonište planinara

Magična bh. planina Visočica, smještena između Bjelašnice, Prenja i Treskavice, spoj je nestvarnog pejzaža, ukrašenog grebenima i vrhovima, s kojih se pruža idiličan pogled prema susjednim planinama i kanjonu Rakitnice.

Planinu krase šumska prostranstva, pašnjaci, ali i sezonska jezera i nekropola stećaka koja je pod zaštitom države, a prije nekoliko dana Visočica je postala bogatija i za mali objekt koji će planinarima i posjetiteljima služiti kao sklonište i mjesto za odmor, koje je ovdje odavno nedostajalo.

Nakon sedam mjeseci priprema ekipa Planinarskog društva Željezničar na Visočici je podigla BH Bivak, izgrađen na visini većoj od 1.700 metara u dolini ispod lokacije Džamija. BH Bivak se svojom arhitekturom savršeno uklopio u nesvakidašnji krajolik.

– Ideja se rodila i ugledala svjetlo dana zahvaljujući predanom radu našeg malog tima, ali ne smijemo zaboraviti ni Federalno ministarstvo turizma i okoliša, koje je u sklopu projekta BH Bivak PSFBiH, finansiralo dio istog. Neizmjerno hvala svim članicama i članovima društva, prijateljima iz drugih društava, PSFBIH, te ostalim civilima koji su omogućili jedno ovakvo zdanje. Filter Arhitektura je oblikovala naše želje, a mi našoj Visočici poklanjamo ovaj bivak – poručili su planinari Željezničara.

Svečano otvorenje upriličeno je u nedjelju, a crvenu vrpcu presjekli su najmlađi planinari. Evocirana je i uspomena na Zorana Šimića, legendarnog planinarskog aktivistu čije ime nosi novootvoreni objekt, koji se nalazi i na ruti Crvene staze Vučko Traila, kao i na ruti Via Dinarice.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content