Na zapadu Bosne – Nije Drvar samo desant 

Visuć grad ili kako je stanovnici Drvara zovu Crna kraljica, utvrda je koja krije mnogo legendi. Naziv Crna kraljica nosi po kraljici Jeleni koja nikada nije skinula crninu.

Fotografije: Općina Drvar 

U Drvar će vas put teško odvesti slučajno. Ovaj mali grad, na zapadu Bosne, velike historijske vrijednosti nije usput, nije mjesto na koje se svraća. Sklonjen je. I od glavnih puteva, ali i događaja. Turističke organizacije u gradu – nema.

A ne bi tako trebalo biti. Ima u njemu raznih ljepota, poznatih i manje poznatih, ali svakako dovoljno vrijednih da vam izmame uzvik ushićenja ili probude nostalgiju, ovisno o tome koji ste tip. Kako god, za svakog ima ponešto – za ljubitelje historije, prirodoljupce, adrenalinske ovisnike.

Pa krenimo redom.

Titova pećina

Titov, pećina, desant – tri su riječi koje prve padaju na pamet kada se spomene Drvar. Mjesto poznato kao grad heroj, bilo je poznato kao simbol narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. 

Jedan od najpoznatijih događaja iz tog perioda bila je pobjeda partizana nad elitnom njemačkom jedinicom padobranaca pod nazivom Konjićev skok. Ova akcija u narodu je ostala zapamćena kao Desant na Drvar. Za Konjićev skok 99 posto onih koji znaju za Desant – nikad nije čulo.

U sklopu Spomen kompleksa 25. maj nalazi se čuvena Titova pećina u kojoj je boravio Josip Broz. Pećinu godišnje posjeti i do deset hiljada turista, dok je prije rata taj broj bio 20 puta veći.

Pećina je 1992. godine porušena, a 2006. godine uz pomoć Američke agencije za obnovu i razvoj obnovljena. Za javnost je otvorena 25. maja iste godine, na 62. godišnjicu Desanta.

 

Bastašica

Na pet kilometara od Drvara, u selu Bastasi, izvor je rijeke Bastašice. Iako ima jako kratak tok, njen je izvor zanimljiv. Prirodno udubljenje, okruženo vertikalnim stjenovitim ivicama seže duboko u zemlju i u njega je moguće zaroniti. 

Zanimljivo je da je temperatura vode na izvoru tokom cijele godine 8 stepeni Celzijusa. Ispod površine se nalazi sistem podvodnih pećina, još uvijek nedovoljno istraženih. 

Područje je uređeno, staza obilježena, postavljene klupe i zaštitne ograde. Uže područje Batašice prava je mala eko zona, pogodna za izlet, a njena voda pitka je gotovo cijelim tokom. Bogata je potočnom pastrmkom, ali je ribolov zabranjen. Na rječici su nekada postojale vodenice, kojih više nema. Ostao je tek jedan mlin za mljevenje žita, ali nije u funkciji. 

Prekajsko jezero (Župica)

Ovo je jezero nastalo izgradnjom brane na Uncu, u mjestu Prekaja kod sela Župica (zato i ima dva imena), uzvodno od Drvara. 

Napravljeno je sa svrhom akumuliranja vode za potrebe industrije proizvodnje papira i celuloze, ali je sa prestankom proizvodnje prestala i potreba za prvobitnom namjenom. Jezero ima površinu od dva kvadratna kilometra, poribljeno je šaranom i klenom, nema izgrađenu infrastrukturu, ali se koristi u svrhu rekreativnog turizma. Za šetnju na svježem zraku – idalno. 

Crna kraljica – Visuć grad

Visuć grad ili kako je stanovnici Drvara zovu Crna kraljica, utvrda je koja krije mnogo legendi. Naziv Crna kraljica nosi po kraljici Jeleni koja nikada nije skinula crninu. Ne zna se u kojem je periodu utvrda nastala, ali spada u red utvrđenih gradova srednje veličine. Krovni pokrivač šestovodnog krova bio je od šindre, koja je i u srednjem vijeku i za vrijeme turske uprave bila gotovo isključivi pokrivač krovova u bosanskim krajevima. 

Klekovača 

Klekovača je sa svojim 1.962 metra visokim vrhom Velika Klekovača najviša planina zapadne Bosne. Proteže se dužinom od 43 kilometra. Prve planinarske staze ka njena dva najviša vrha provedene su 1970. godine. Današnja planinarska staza dobro je obilježena. Dobro je znati da na njoj ima i dobro očuvan planinarski dom. 

Nedaleko od Klekovače, na površini od gotovo 300 hektara nalazi se Lomska prašuma, zakonom zaštićena još od 1956. godine. 

Paraglajding poletište

Prvi letovi paraglajderima počeli su prije pet godina, a potencijal Drvara kao sjajne lokacije za vinuti se nebu pod oblake prepoznali su letači iz susjednih općina. Godinu kasnije, počelo se ulagati u ovu vrstu sporta. Izgrađen je pristupni put, ali i poletište Kruškovac u naselju Podovi, kao i prateći sadržaji, organizovani prvi letovi i neformalna takmičenja. Osnovan je i klub i trenutno ima 15 pilota. 

 

 Lagune

Takozvane lagune sistem su umjetnih bazena u Drvarskom polju i najveća četiri bazena se trenutno koriste za sportski ribolov.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content