Nacionalni park Una – zvijezda turizma u BiH

Ljeta 2020. godine nestvarno okruženje Nacionalnog parka Una bilo je istinsko otkrovenje za brojne građane Bosne i Hercegovine koji su upoznajući svoju domovinu znali da ne smiju propustiti vidjeti neke od najljepših prizora u njoj. 

Foto: NP Una

Autorica: Semra Hodžić

Nagrade i priznanja

U svijetu turizma Nacionalni park Una postao je priznat brend, što je prepoznato čak i u pandemijskoj godini, za što je mu je dodjeljeno Priznanje za uspješno i odgovorno poslovanje. Njegovu vrijednost prepoznali su i na regionalnom tržištu, pa je tako Nacionalni park “Una” postao jedan od devet dobitnika prestižne nagrade “Turistička PRIZMA” u kategoriji “Eko i Etno turizam“. Koliko je Una lijepa, još je ljepši odnos prema njoj kojeg gaje zaposlenici parka. Već deceniju svakog proljeća organiziraju ekološku akciju „Samo malo dobre volje“ u sklopu akcije Grada Bihaća, kada se čisti kompletan predio Nacionalnog parka – od obala do korita. Zahvaljujući brizi za Unu i okoliš, u NP Una okitili su se i nagradom “Šampioni zaštite prirode, BiH Green Awards 2021” u kategoriji poslovni subjekt. 

Dva najljepša vodopada u BiH

Martin Brod; Foto: NP Una

Od deset najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini, ali i u Evropi, dva se nalaze u sklopu Nacionalnog parka Una. Prvi među njima je predivni Štrbački buk visine 24 metra koji se nalazi pred samim ulaskom Une u svoj prvi veći kanjon. Put koji vodi do ovog bisera prirode sada je još lakši, jer je moderniziran i asfaltiran u dužini od 5,2 kilometra. U NP Una bili su vrijedni tokom priprema za sezonu, pa je na ovoj dionici izgrađen i vodovod, te regulisan sistem oborinskih voda. Ukoliko se odlučite pedalati do Štrbačkog buka, na raspolaganju vam je “Recro bike stanica” sa osnovnim alatom za popravke bicikla i kompresorom na solarni pogon za puhanje guma, kao i USB priključak za punjenje mobitela. Ne smijete zaobići posjetiti ni Martinbrodske slapove koji su upisani na Tentativnu listu UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu!

Ljeto u Nacionalnom parku Una

Foto: NP Una

Svakog ljeta Bihać je centar svijeta. Tako se osjećaju posjetioci ovog grada tokom ljetne sezone zbog mnoštva događaja i sadržaja zbog kojih vreli ljetni dani prolete za tren. I ove godine će biti tako, pa će pored redovnih sadržaja u NP Una, nešto za sebe naći i ljubitelji sedme umjetnosti koji će ponovo moći iz barki na Uni gledati odlične filmove u sklopu 3. filmskog festivala „Avant & Una“ od 20. do 25. augusta. Nacionalni park Una je odlučio obogatiti ovogodišnji program naučno-edukativnom avanturom, autorskim dokumentarnim filmom „Tragom medvjeda zvanog Ljutoč BH 001“.

Medvjed Ljutoč; Foto: NP Una

Ovog ljeta u Bihaću će biti održana i Ljetna škola maternjega jezika i kulture pod nazivom ”Govorimo naš!”, i to u dva navrata: od 26. do 30. jula i od 9. do 13. augusta, s ciljem promicanja i afirmiranja jezika i kulture Bosne i Hercegovine za mlade ljude iz dijaspore u dobi od 11 do 18 godina. Pored nastave, odnosno učenja jezika i širenja znanja o kulturi te lokalnoj i nacionalnoj historiji, učesnici će uživati i u prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima grada Bihaća.


Vraćanje u život starog grada Ostrovica

Zahvaljujući mještanima Kulen Vakufa, a uz podršku NP Una, stari grad Ostrovica za kojeg legenda kaže da su ga gradile bosanske Amazonke, dobija osvjetljenje. Nacionalni park Una planira graditi žičaru koja će povezivati Kulen-Vakuf sa ovim srednjovjekovnim gradom i nacionalnim spomenikom BiH, što će sigurno postati turistička atrakcija ovog kraja.


Aktivnosti u Nacionalnom parku Una

  • rafting
  • planinarenje
  • mušičarenje
  • biciklizam

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content