Nacionalni spomenik “Smrike” u Novom Travniku u novom ruhu

Završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na nacionalnom spomeniku “Smrike” u Novom Travniku.

Nekropola žrtava fašizma u Novom Travniku; Foto: Afan Abazović

S ciljem obnove i zaštite kulturnog i graditeljskog naslijeđa na području lokalne zajednice, općina Novi Travnik provela je projekt “Radovi na obnovi i restauraciji nacionalnog spomenika nekropola Smrike Novi Travnik”, saopćeno je iz te općine.

Spomenik koji se nalazi na lokaciji Stojkovići u općini Novi Travnik podignut je 1975. godine i djelo je jednog od najpoznatijih graditelja memorijalne arhitekture u regiji Bogdana Bogdanovića.

Iznimne je umjetničke vrijednosti i sadržava sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i pejzažnog rješenja.

Radovi koje je izvodilo poduzeće “Neimari” d.o.o. Sarajevo, uz stručni nadzor Urbinga d.o.o. Sarajevo, sadržavali su pripremne radove, čišćenje devet kamenih spomenika i ploče na ulazu, razvrstavanje kamenih dijelova dva porušena spomenika te sastavljanje i njihovu rekonstrukciju.

Realizirani proračun projekta je 22.932 maraka. Projektne aktivnosti finansirane su iz Proračuna općine Novi Travnik, a Federalno ministarstvo kulture i sporta finansijski je podržalo projekt iznosom od 10.000 maraka.

Cilj projekta je zaštititi ovaj kulturni krajolik, koristiti ga u izvornoj namjeni tj. prezentirati njegovu univerzalnu simboliku i time doprinositi afirmaciji kulturnog i historijskog nasljeđa Novog Travnika i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.


https://furaj.ba/dev2/nekropola-zrtvama-fasizma-u-novom-travniku/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content