Nadahnjujuća predstava o Starom mostu na sceni u Londonu

U londonskom Bush teatru premijerno je prikazana 21. oktobra predstava “Stari most”, nagrađivana drama Mostarca Igora Memića.

Foto: Facebook stranica Bush theatra

Riječ je o tinejdžerskoj romansi iz vremena “kada se svijet prestao vrtjeti”, odnosno o mladim ljudima čiji je svijet preokrenuo rat.

O ovoj nadahnjujućoj predstavi pisao je i ugledni britanski magazine The Guardian navodeći kako je Stari most u Mostaru duhovno i društveno srce grada, mjesto susreta, prvih poljubaca… U tekstu podsjećaju na historiju svjetski poznate građevine, njegovo rušenje 1993. godine, obnovu…

Foto: Facebook stranica Bush theatra

Igor Memić, koji je dobitnik prestižne britanske nagrade za najbolji scenarij i čija je predstava “Stari most” prošle godine osvojila nagradu Papatango za nova djela, nazvao je remek djelo neimara Hajrudina “dušom grada”.

The Guardian piše da je Memić iz Mostara, a da je njegova porodica došla u Veliku Britaniju 1992. godine, “samo 10 dana prije nego što su stvari izmakle kontroli”.

Foto: Facebook stranica Bush theatra

Za Guardian Memić je govorio o svom imigrantskom identitetu, navodeći kako ga je majka “prepustila da otkrije ko je on i ko su oni”, a da je predstava “Stari most” sastavni dio tog procesa. Nazvao je to ogromnom igrom sjećanja o mladim ljudima čiji je svijet preokrenuo rat u kojem nisu imali pravo glasa, nisu vidjeli da dolazi do sukoba, jer su bili previše zauzeti životom.

Mostarac Igor Memić “Uvijek sam želio predstaviti zemlju iz koje dolazim, na način na koji to razumijem. Lijepo i raznoliko, radosno i bogato”, objasnio je Memić, objašnjavajući kako su u Mostaru zajedno živjeli pripadnici tri naroda, kako se u gradu prepliću različute kulture…

Predstavu koja će biti na repertoaru Bush teatra do 20. novembra režira Selma Dimitrijević, koja je rođena u Osijeku, a od svoje 26. godine živi u Velikoj Britaniji. U njoj glumi Dino Kelly koji je jedini glumac koji ima veze s BiH.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content