“Nađemo se kod Mome i Uzeira”

Momo i Uzeir likovi su koje su glumili Rejhan Demirđić i Rudi Alvađ, a koji su jednostavnim, narodnim humorom osvojili cijelu Jugoslaviju. Narod Sarajeva po njima je nazvao UNIS-ove nebodere na Marijinom dvoru. Likovi su ostali upamćeni do danas.

Pripremila: Abela Purivatra

Godina je 1981. Stanovnici Jugoslovije u svojim domovima imaju crno-bijele televizore. Sarajlije imaju dva programa – prvi i drugi program Televizije Sarajevo. Jednom sedmično u udarnom noćnom terminu većina gleda sepopularnu muzičku emisiju “U džul bašti”.

Godina je 2017. Pomenuta emisija zapamćena je ostala po dva lika koji nisu pjevali, nisu svirali i nisu bili muzičari, po Momi i Uzeiru.

Foto: Furaj.ba

Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ bili su dramski glumci koji su najčešće radili u Sarajevu. Njihova priča počela je1966. godine u “Sarajevskoj satiričnoj sceni”, koja se nalazila u podrumu hotela Evropa, a na kojoj je, osim njih dvojice, igrao i Aco Mičić Fistik. S njima je radio Nikola Škrba, humorista i novinar Radija Sarajevo, koji je te 1966. kreirao likove Mome i Uzeira. Podrumski likovi kasnijih godina, prvo na radiju, a potom i na televiziji, zabavljali su cijelu Jugoslaviju.

UNIS-ovi neboderi – simboli bratstva i jedinstva

“Nađemo se kod Mome i Uzeira.” Često se i danas ova rečenica može čuti u Sarajevu. Mnoge Sarajlije, pogotovo oni malo stariji, nebedere na Marijinom dvoru, koji danas nose ime Unitic, zovu Momo i Uzeir. To ime su UNIS-ovim neboderima građani Sarajeva dali prije poslijednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Neboderi koji su sagrađeni 1986. godine po projektu Ivana Štrausa bili su odraz savremene Bosne i Hercegovine i simbol bratstva i jedinstva. Baš kao što su to bili i likovi Mome i Uzeira.

Foto:Furaj.ba

Glumcu ulica, likovima neboderi

Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ, junaci koji su propagirali mir, zajedništvo i suživot, umrli su 1988. godine u Sarajevu. Za Rejhana Demirdžića, koji je bio rođeni Sarajlija, mnogi danas kažu da je bio jedan od najvećih bh. glumaca. Među ostalim, glumio je u TV serijama “Tale“ i “Porobdžije”, te u filmovima “Miris dunja”, “Mula Mustafa Bašeskija”, “Derviš i smrt”, “Hasanaginica”, “Sarajevski atentat”. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, a po njemu nosi ime i jedna sarajevska ulica. Njegovom kolegi Rudiju Alvađu glavni grad Bosne i Hercegovine nije se odužio.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content