Najbolje ocijenjeni mesni proizvodi u svijetu: Bosanskohercegovačko suho meso među najboljima

Taste Atlas, web stranica posvećena istraživanju tradicionalnih kuhinja širom svijeta, nedavno je objavila listu “50 najbolje ocijenjenih mesnih proizvoda u svijetu”. Iznenadjujuće, suho meso se našlo na ovoj listi i zauzelo je čak 11. mjesto među popularnim mesnim proizvodima.

                                                           Visočka pečenica; Foto: TZ Visoko 

Na prvih troje mjesta su se našle španske vrste šunke poznate pod nazivom jamon. Jedna od ovih vrsta šunke iz Španije zauzela je i osmo mjesto na listi. Četvrto, peto, šesto i sedmo mjesto zauzele su vrste pršuta iz Italije.

Deveto i deseto mjesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen iz Hrvatske s prosječnom ocjenom 4,6. Istu ocjenu imalo je i suho meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.

“Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuho, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo”, opisali su na ovoj veb stranici.

“Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu. Meso se tradicionalno začini bijelim lukom ili paprom. Suho meso je toliko popularno da je sastavni dio većine bosanskih gozbi i slavlja”, dodali su.

Foto: Taste Atlas

Na ovoj listi su se našli i drugi mesni proizvodi iz regiona. Dalmatinski pršut se nalazi na 19. mjestu, istarski pršut na 31. mjestu, kulenova seka na 36. mjestu i drniški pršut na 37. mjestu. Na listi su se našla i tri mesna proizvoda iz Srbije, a to su petrovački kulen na 26. mjestu, pirotska peglana kobasica na 39. mjestu i užička pršuta na 45. mjestu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content