Taste Atlas, web stranica posvećena istraživanju tradicionalnih kuhinja širom svijeta, nedavno je objavila listu “50 najbolje ocijenjenih mesnih proizvoda u svijetu”. Iznenadjujuće, suho meso se našlo na ovoj listi i zauzelo je čak 11. mjesto među popularnim mesnim proizvodima.
Na prvih troje mjesta su se našle španske vrste šunke poznate pod nazivom jamon. Jedna od ovih vrsta šunke iz Španije zauzela je i osmo mjesto na listi. Četvrto, peto, šesto i sedmo mjesto zauzele su vrste pršuta iz Italije.
Deveto i deseto mjesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen iz Hrvatske s prosječnom ocjenom 4,6. Istu ocjenu imalo je i suho meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.
“Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuho, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo”, opisali su na ovoj veb stranici.
“Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu. Meso se tradicionalno začini bijelim lukom ili paprom. Suho meso je toliko popularno da je sastavni dio većine bosanskih gozbi i slavlja”, dodali su.
Foto: Taste Atlas
Na ovoj listi su se našli i drugi mesni proizvodi iz regiona. Dalmatinski pršut se nalazi na 19. mjestu, istarski pršut na 31. mjestu, kulenova seka na 36. mjestu i drniški pršut na 37. mjestu. Na listi su se našla i tri mesna proizvoda iz Srbije, a to su petrovački kulen na 26. mjestu, pirotska peglana kobasica na 39. mjestu i užička pršuta na 45. mjestu.