Najljepša jezera svijeta

Ovo su neka od najljepših jezera na Planeti. Nakon što pregledate njihove fotografije, sigurno ćete se ponovo uvjeriti koliko je priroda spektakularna.

Crater jezero, Oregon

Procjenjuje se da je nastalo prije 7.700 godina. Ovo je najdublje američko jezero, a prema različitim mjerenjima zauzima 7. Ili 9. mjesto po dubini na svijetu.

Jezero Baikal, Sibir

Ovo jezero se zahvaljujući svojoj dubini od 1.642 m klasificiralo kao najdublje jezero svijeta. Ono se također smatra i najdubljom pukotinom u Zemljinoj kori, i nikada nije u potpunosti istraženo. Jezero je staro između 25 i 30 miliona godina, te se smatra i jednim od najstarijih jezera u geološkoj historiji.

Plitvička jezera, Hrvatska

Dio su najvećeg nacionalnog parka u državi, a ubrojana su u UNESCO-ovu Svjetsku baštinu 1979. godine. Sastoje se od 16 međusobno povezanih jezera, i smatraju se najljepšim na svijetu. Godišnje ih posjeti preko 1,2 miliona ljudi iz svih krajeva.

Jezero pet cvjetova, Kina

Dio je Nacionalnog parka Jiuzhaigou. Ovo je jedno od najpopularnijih jezera u svijetu, a duboko je samo 5 metara. Na njegovom dnu leže drevna stabla stara stotinama godina. Mještani ga smatraju svetim.

Abraham jezero, Kanada

Ovo jezero je čovječija tvorevina. Istinski lijepim i unikatnim čine ga zamrznuti balončići koji se pojavljuju ispod njegove površine u zimskom periodu.

Tititicaca jezero, Peru/Bolivia

U prevodu znači siva puma. Obala mu je podijeljena između Perua i Bolivije. Poređenja radi, veličinom nadmašuje cijeli otok Puerto Rico. Ispunjeno je otočićima, od kojih se na nekim mogu pronaći zaostavštine civilizacije Inka.

Jezero Hilllier (Ružičasto jezero), Zapadna Australija

Jezero je poznato po svojoj boji. Zanimljivo je da nije riječ o odrazu, nego je voda zaista ružičasta, čak i kada se prebaci u posudu. Dokazano je da boja ne potječe od beta-karotena kojeg luče alge, niti od crvenog pigmenta koji proizvode bakterije. Naučnici još uvijek nisu ustanovili razlog zbog kojeg je jezero ružičasto.

Pripremila: Lejla Brkić

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content