“Najljepša sela BiH” – po uzoru na Francusku, Italiju, Švicarsku

Projekt “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” predstavljen je u utorak u Mostaru kako bi se šira javnost i predstavnici bh. općina i gradova informirali o pravilima i načinu prijave.

Lukomir; Foto: Sead Šašivarević

Svi gradovi i općine na području naše zemlje mogu kandidirati svoja ruralna područja za projekt “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”. Riječ je o konceptu osmišljenom 1981. godine, a iza ideje stoji francusko udruženje “Les Plus Beaux villages de France” (LPBV). Njime se nastoje popularizirati ruralna naselja kroz očuvanje njihovog nasljeđa i promoviranje ekonomskog potencijala, a u međuvremenu su slične projekte pokrenule i druge države, poput Italije, Švicarske i Libanona.

Glavni ciljevi projekta u BiH su razvoj bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihovog kulturnog i prirodnog naslijeđa, te promoviranje bh. sela u cilju jačanja svijesti o važnosti prirodnog naslijeđa i jedinstvenog kulturne i materijalne baštine.

“Neke od glavnih karakteristika je da sela imaju bogato naslijeđe, da imaju određene spomenike te da su o okolini prirodni rezervati ili vodopadi. Uglavnom, da je to jedna estetski homogena cjelina koja ima slične građevine u svim predjelima da nema nekih građevina koje odudaraju”, istaknula je Sanja Imanić iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma Alterural, koje zajedno s USAID-om provodi ovaj projekt.

Prema riječima šefice Službe za privredu Grada Mostara Ivane Marić, s područja ovog grada bit će kandidirano jedno ili više mjesta. Navela je kako je u posljednjoj desetljeću osjetna ekspanzija razvoja ruralnog turizma, a konstantan je i rast broja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja se direktno vežu za turizam.

“Turisti su prepoznali našu domaću hranu, prirodno okruženje i bogatstvo, a prije svega toplo gostoprimstvo što je omogućilo da držimo visoke pozicije u smislu ruralnog razvoja i ponude iz tog segmenta. Mi smo već nominirali Blagaj na natječaj Svjetske turističke organizacije za najljepše selo svijeta“, kazala je Marić.

Ovakvi projekti trebaju doprinijeti razvoju sela, promociji i ostanku mlađih ljudi u ruralnim područjima, smatra potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić. Ocijenio je kako će ovakve i slične aktivnosti staviti bh. destinacije na svjetske turističke mape.

“Mi smo u tu svrhu radili projekte zajedno s Ministarstvom okoliša i turizma. Prvi put smo na neki način predstavili BiH na svjetskim mapama, a to je najveći svjetski provider Tripadvisor gdje smo u dvije kampanje napravili 23 izabrane destinacije širom FBiH i predstavili smo ih na toj platformi”, podsjetio je Šantić.

Prema njegovim riječima, rezultati su jako dobri, a tome u prilog idu statistički pokazatelji prema kojima je za 88 posto povećan broj turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content