8 najljepših starih gradova u BiH koje trebate posjetiti ove jeseni

Za mnoge jesen je najljepše godišnje doba. Šuškavo šareno lišće pod nogama, bajkoviti pejzaži prirode i crveno-žuti plašt u kojeg se ogrnu biseri arhitekture, miris kestena i toplih napitaka, samo su neki od momenata u kojima uživaju tokom jeseni sva naša čula. I baš tokom jeseni, najljepše je putovati zbog ugodnih temperatura i idiličnih prizora na koje nailazimo.

A da biste naišli na prizore kao iz bajki ne morate ići čak do dvoraca Bavarske, Francuske ili Rumunije… Širom Bosne i Hercegovine naići ćete na očuvane ili manje očuvane zidine starih gradova koje će vam ispričati kakvo blago kriju iza, koji će vas podsjetiti kako se tu nekada živjelo i koji će vas sigurno oduševiti veličanstvenom prirodnom ljepotom koja ih okružuje.

Ovo je pet najljepših koje možete posjetiti ove jeseni:

Ostrožac

Fotografiju ustupila Turistička zajednica Cazin

Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini je onaj unutar starog grada Ostrožac, ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija Unsko-sanskog kantona. Po svojim dimenzijama predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u BiH, a 2013. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i daje poseban značaj razvoju turizma u ovom gradu. Nekada raskošni dvorac u neogotičkom stilu izgrađen je sa velikim brojem prostorija, salona za prijem i apartmana, a koji još uvijek plijeni pažnju svojom ljepotom. Pa zamislite samo kako je dvorac čaroban u jesen! Kako bi poboljšali turističku ponudu, Cazinjani su na području Starog grada osigurali toalete i vodu, te uredili šetnice. Posjetioci mogu besplatno koristiti wi-fi i počastiti se nekim originalnim poklonom iz suvenirnice. Oni koji su sanjali vjenčanje iz bajke, u dvorcu iz srednjeg vijeka, na Ostrošcu mogu svake subote organizirati vjenčanje, ali i samo photoshooting, uz prethodnu najavu Kulturnom centru Cazin. Ne propustite naravno ni probati divlje kestene po čemu je ovaj kraj nadelako poznat, a u gradu potražite i cazinski med od kestena, zaštićen bh. proizvod geografskog porijekla.

Srebrenik

Foto: Furaj.ba

Srebrenička kula jedna je od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH i zasigurno jedna od najimpresivnijih. Jesenje ruho stoji joj veličanstveno i djeluje kao grumen zlata! Kula je nekada bila dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti, a danas je dom endemskoj vrsti biljke – bosanskoj zvončiki. Stari grad kojeg u Srebreniku zovu još i Gradina prvi put se spominje 15. februara 1333. godine u ugovoru koji su pod Srebrenikom (tzv. Srebrenička povelja) zaključili Ban Stjepan II Kotromanić (1322-1353) sa jedne i predstavnici Dubrovačke republike sa druge strane o ustupanju Stona, Pelješca, Prevlake i još nekih posjeda Republici u zamjenu za godišnji danak od 500 perpera. Sastoji se iz tri dijela koja se nadovezuju jedan na drugi sa četiri kule i omanjim dvorcem. Ukoliko se odlučite da je posjetite trebate znati da je tvrđava za posjetioce otvorena od 8 do 18 sati u ljetnom periodu, a u zimskom od 9 do 17. Cijena ulaznice je simbolična – jedna marka.

Travnik

Foto: S. Hodžić, Furaj.ba

Travnička tvrđava beznadežno je romantična! Sasvim slučajno možete biti svjedok tome kada ugledate mladence kako prelaze kameni mostić kako bi se popeli na tvrđavu i napravili svoje prve fotografije kao vjenčani par. Ko zna koliko je tu ljubavi ovjekovječeno, djevojaka zaprošeno, palo prvih poljubaca… Pretpostavlja se da je tvrđava izgrađena u drugoj polovini 14., ili prvoj polovini 15. vijeka, te da je njen graditelj kralj Tvrtko II Kotromanić, no navodi se da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Podignuta nad Hendekom, potokom koji zimi teče, a ljeti presušuje, tvrđava predstavlja nacionalni spomenik BiH koji objedinjuje elemente arhitektonskih faza iz srednjovjekovnog, osmanskog i austrougarskog doba.

Kastel, Banja Luka

Foto: Furaj.ba

Na obalama Vrbasa još od doba starih Rimljana ugnijezdila se još jedna čarobna bosanskohercegovačka tvrđava – Kastel, jedan od najstarijih historijskih spomenika u Banjoj Luci. Huk vode i hladan vjetar s Vrbasa, boje krošanja njenih vrba i drugih stabala u okruženju daju neprocjenjivo iskustvo posjete ovoj prelijepoj tvrđavi. Tvrđava koja se nalazi u užem centru grada potiče iz 3. stoljeća, i sa svih strana opasana je kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje. Danas se prostire na površini od 48.000 kvadratnih metara, sa ljetnom pozornicom, igralištem za djecu i nacionalnim restoranom. Na njoj se održavaju mnogi koncerti, festivali, kulturno-zabavne i sportske manifestacije.

Počitelj

Foto: Furaj.ba

Najtoplije zrake sunca tokom jeseni naći ćete u sunčanoj Hercegovini – u gradu kamena i vode, na obalama smaragdne Neretve. Zidine starog Počitelja bajkovite su u svako doba, a s jeseni posebno kada se duh orijentalnog miješa zlatnim bojama. Miris mandarina i nara, suhih smokava i raznovrsno povrće pravo su jesenje bogatstvo Počitelja. A kada se ispnete na zidine starog grada i sagledate ga u cjelini, vidjet ćete uistinu prekrasan osmanski biser. Iako se Počitelj prvi put spominje 1444. godine kao sjedište župe, smatra se da ga je izradio bosanski kralj Tvrtko 1382. godine. Na svakom koraku kroz ovaj gradić on će vas podsjećati na to kako se u njemu nekada živjelo.

Jajce

Foto: Furaj.ba

S tvrđave u Jajcu pruža se najljepši pogled na nekadašnji kraljevski grad. I kao što Balašević kaže u jednoj pjesmi: “Tek u jesen otkriju se boje krošanja…”, tako će vam tek u jesen Jajce otkriti svoje boje. Na putu prema tvrđavi nalazi se Sahat kula, unutar nje možete posjetiti stare katakombe, a s nje možete vidjeti neprocjenjivo kulturno-historijsko blago ovog grada. Nakon posjete tvrđavi spustite se prema čaršiji, a zatim i prema jedinstvenom vodopadu u centru grada čije će vas jesenje ruho očarati.

Tešanj

Foto: Fotobaza

Tešanjska čaršija i gradina vratit će vas u vrijeme stare Bosne, jer sve u njoj još uvijek poput hamajlije čuva taj starinski štih. Stara tvrđava jedna je od najočuvanijih u BiH, a kroz historiju bila je jedina bosanska tvrđava koju Evgen Savojski nije osvojio (spalio) u svom krvavom pohodu kroz Bosnu. Izgrađena je na uzvišenju u kotlini, uz rijeku Tešanjku, na strmoj i jednim dijelom odsječenoj litici brijega, teško pristupačnoj sa tri strane i postoji već tri milenija. Poslije tvrđave u Jajcu smatra se jednom od najvećih u BiH. S nje se pruža nevjerovatan pogled na okolinu Tešnja, na staru čaršiju…

Bobovac

Foto: Afan Abazović

Oni koji su na Bobovac išli tokom jeseni kažu da je zlatno odijelo koje tad ovaj nekadašnji kraljevski grad oblači njegovo najljepše izdanje. Tvrđava Bobovac je bila sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka, i omiljene bosanske kraljice Katarine koja je iz nje izbjegla u Rim. Na Bobovcu se čuvala bosanska kraljevska kruna u grobnoj kapeli za koju se pretpostavlja da je kralj Stjepan Ostoja naredio da se stara bobovačka crkva preuredi za tu svrhu. Danas je na Bobovcu najbolje očuvan mauzolej koji je kraljica Katarina podigla kralju Tvrtku nakon njegove smrti. S obzirom na to da se do Bobovca može prepješačiti jedna dobra planinska tura, a da se s njega pruža zadivljujući pogled, preporučujemo da iskoristite lijepe dane jeseni i posjetite Kraljevu Sutjesku i Bobovac.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content