Popravile su nam godinu: Najuspješnije priče u Bosni i Hercegovini u 2020.

Uprkos pandemiji i 2020. godini koju zbog nje želimo što prije zaboraviti, u mnoštvu loših vijesti koje smo čitali u bh. medijima i ograničenja koja smo prolazili, gotovo tokom cijele godine isticalo se mnoštvo pozitivnih i uspješnih priča za Bosnu i Hercegovinu.

Kupreška kosidba; Foto: Visit Kupres

Pripremila: Semra Hodžić

Bilo da je riječ o vijestima o kulturno-historijskom blagu kojeg tek postajemo svjesni ili uspješnim Bosancima i Hercegovcima, ovdje ili u dijaspori, uljepšavale su nam svakodnevnicu i zbog njih ćemo svakako ovu 2020. morati pamtiti.

Ovo su neke od najuspješnijih priča koje su u 2020. osvjetlije zvjezdano nebo iznad Bosne i Hercegovine:

Kupreška kosidba na listi UNESCO-a

Foto: Ministarstvo civilnih poslova

Jedna od najznačajnijih vijesti u ovoj godini je svakako da je Bosna i Hercegovina još jedan element svog kulturnog naslijeđa upisala na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva – tradicionalnu Kuprešku kosidbu. To je četvrti element iz BiH koji je upisan na ovu Reprezentativnu listu, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu. BiH bi mogla UNESCO-m zaštiti još svog blaga poput Martinbrodskih slapova i Štrbačkog buka na Uni. Ove godine formiran je stručni tim koji će raditi na izradi Nominacionog fajla za uvrštavanje na listu. Ka upisu na listu UNESCO-a vodi i vrijedni rad entuzijazista iz Puračića, čija je tradicionalna “Puračka ćaska” upisana na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine, a ova lista je dio Preliminarne otvorene liste nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine i koja predstavlja preliminarni korak za upis na Reprezentativnu listu svjetske baštine koja se vodi pri UNESCO-u.

Muzičari iz BiH osvojili svijet 

Igor Paspalj; Foto: Last.fm

Prestižni američki mjesečni magazin za gitariste Guitar World proglasio je Igora Paspalja iz Prijedora za najboljeg gitaristu svijeta u 2020. godini navodeći u obrazloženju kako je svirajući muziku poznatih gitarskih virtuoza pokazao izuzetnu vještinu na ovom instrumentu, što mu je i donijelo ovu prestižnu nagradu. Kako se navodi, Igorov nastup je bio pod utjecajem bluesa, a svoju vještinu demonstrirao je zavidnom tehnikom korištenja trzalice i savijanja žica.

Damir Imamović; Foto: Edvin Kalić

Također, bh. interpretator sevdalinki Damir Imamović ostvario je veliki uspjeh na evropskoj muzičkoj sceni. Njegov album “Singer of Tales” koji je izašao u aprilu ove godine proglašen je najboljim u Evropi i našao se na samom vrhu svjetskih top-lista, a za njega je dobio i nagradu koju nazivaju još i “njemački Grammy”. Tim povodom Damir Imamović dao je intervju za magazin Furaj.ba.

Amira Medunjanin; Foto: YouTube/Printscreen

I to nije sve. Još je važno istaći da je ova vijest još jedan veliki uspjeh za muzičku scenu u Bosni i Hercegovini, i za potvrdu kvaliteta naše tradicionalne pjesme – sevdalinke, jer je u ovoj godini stigla vijest kako je novi album bh. diva sevdaha Amire Medunjanin pod nazivom “For Him and Her” se našao među 10 najboljih izdanja u svijetu. Drugo je to svjetsko priznanje za novi album naše dive. Naime, u septembru ove godine zauzela je novim albumom prvo mjesto najuglednije svjetske muzičke top liste World Music Charst Europe.

Sinan Alimanović; Foto: Chris Drukker

Značajno je istaći i kako je novi album najboljeg bh. jazz izvođača Sinana Alimanovića objavljen ove godine u New Yorku uz neke od najznačajnijih imena svjetske muzičke jazz scene, kao i da je talentirani muzičar Armin Muzaferija predstavljao Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem međunarodnom muzičkom takmičenju Turkovizija gdje je osvojio treće mjesto.

Alma Ferović-Fazlić; Foto: Almin Zrno

Također, muzička producentica i rediteljica koja je nastupala na pozornicama širom svijeta i koja danas radi kao asistentica na predmetu Glas na Odsjeku za glumu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Alma Ferović-Fazlić krunisana je počasnom nagradom Kraljevske akademije u Londonu što nam je bio povod za razgovor s njom. Inače, Alma je praunuka Emine, Mostarke koju je opjevao Aleksa Šantić. Nakon što je kao solistica Londonske filharmonije nastupila pod dirigentskom palicom jednog od najvećih dirigenata filmskog svijeta, kritičari su je opisali kao onu koja u svom glasu nosi bol Balkana koji prodire u srca publike.

Sarajevski muzej među najutjecajnijim u Evropi

Muzej ratnog djetinjstva u Logavinoj

Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva još jednom je potvrdio svoju kvalitetu našavši se na spisku najutjecajnijih muzeja u Evropi. Naime, Muzej se našao u knjizi koju su napisali vodeći profesionalci iz oblasti muzeja, koji su djelovali kao sudije za nagradu Evropski muzej godine koju je muzej i osvojio 2018. godine. Knjigu su uredili Mark O ‘ Neill, Jette Sandahl, Marlen Mouliou, a objavila ju je Routledge. Možete je pogledati na ovom linku.

Prestižne nagrade iz književnosti

Karahasan dobitnik Goethove nagrade

Talenat bosanskohercegovačkih književnika prepoznat je i u ovoj godini, te je krunisan nekim od veoma značajnih nagrada iz svijeta književnosti. Mlada spisateljica Lana Bastašić dobila je ovogodišnju nagradu Europske unije za književnost za svoj roman “Uhvati zeca” koji je objavio Buybook. Jedan od najznačajnijih bh. pisaca Dževad Karahasan primio je prestižnu Goetheovu nagradu, te je opisan kao nezamjenjiv graditelj književnih mostova za intelektualnu klimu Evrope. Nagradu za svoj rad dobio je i bh. pisac sa američkom adresom Aleksandar Hemon koji je dobio nagradu John Dos Passos za književnost za 2020. godinu. Riječ je o glavnoj književnoj nagradi koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood iz Farmwillea u Virginiji, što je ujedno i najstarija književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virginiji.

Bh. kandidat za Oscara

Scena iz filma “Que vadis, Aida”

Sa novim filmom “Que vadis, Aida” rediteljica Jasmila Žbanić osvaja filmske festivale. Film koji govori o genocidu u Srebrenici premijerno je prikazan na Venecija Film Festivalu, a zatim i na brojnim drugim – u Antaliji, Torontu itd. i posvuda dobija ovacije ili nagrade, a o njemu pišu i ugledni svjetski mediji. Film je ove godine i bh. kandidat za Oscara u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film. Kada je u pitanju bh. kinematografija, ne treba izostaviti ni uspjeh novog filma Pjera Žalice “Koncentriši se, baba” koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, te činjenicu da je debitantski dugometražni igrani film “Pun mjesec” reditelja Nermina Hamzagića nominiran za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji European Discovery 2020 – Prix Fipresci, odnosno evropsko otkriće godine.

Bivak na Visočici među 10 najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu

Bivak “Zoran Simić” na Visočici

Bivak “Zoran Šimić na planini Visočici uvršten je na prestižnu listu najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata za izolaciju koju je sačinio prestižni arhitektonski časopis DesignBoom. Ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik. Kabina bivka je smještena na rubu kanjona Rakitnice koji se proteže između dvije planine: Visočice i Bjelašnice. Jedno je to od rijetkih mjesta na kojem planinarske staze sijeku kanjon, povezujući obje planine i omogućujući pogled koji se otvara nad prostranim krajolikom koji oduzima dah. Projekt je zamišljen kako bi posjetioce izložio tom pogledu i naglasio iskustvo boravka na tom mjestu.

Svijet fotografije

Samir Zahirović

Već tri godine najuspješniji fotograf u Bosni i Hercegovini je Tuzlak Samir Zahirović. Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH svake godine pravi listu najuspješnijih klubova, pojedinaca i radova. Samirova fotografija i ove i pretprošle godine proglašena je najboljom, dok je prošle godine bila na drugom mjestu. U ovoj godini okitio se i međunarodnim umjetničkim zvanjem EFIAP/b (bronze) za doprinos umjetničkoj fotografiji, odnosno počasnom nagradom za izvrsnost Međunarodnog saveza fotografske umjetnosti (FIAP). Iako je 2020. godina mnogima bila teška, Samiru je donijela još mnogo priznanja. Bio je i učesnik najvećeg festivala u Evropi – Bursa Photo Festa u Turskoj. Osvojio je i bronzanu medalju na tradicionalnom trijenalu pozorišne fotografije u okviru nagradnog konkursa Sterijinog pozorja u Novom sadu za njemu dragu fotografiju iz predstave „Crkva Bosanska“.

Meliha Varešanović u ratu; Foto: Tom Stoddart

Kao vijest godine u fotografskom svijetu van granica BiH bio je i jubilej ratnog fotoreportera Toma Stoddarta koji je izdao knjigu povodom 50 godina svog rada na čijoj se naslovnici nalazi njegova kultna fotografija snimljena u opkoljenom Sarajevu, a na fotografiji je Meliha Varešanović, “žena koja je donijela glamur u ratnoj zoni”. I baš na naslovnici ove specijalne knjige za Toma, za koju je predgovor pisala Angelina Jolie, nalazi se fotografija Melihe Varešanović koja je obišla svijet! Fotografija samouvjerene žene koja korača opasnim sarajevskim naseljem Dobrinjom usred rata upečatljiva je za njegovu karijeru, stoga je odluka pala da baš ona krasi naslovnicu knjige.

Svjetska nagrada za bh. umjetnicu

Edina Selesković

Najuspješnija vijest iz svijeta bh. umjetnosti je ta da je bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković dobitnica globalne nagrade World Citizen Artists Award za vizuelne umjetnike za projekt umjetničke instalacije Beating Heart koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost.

Foto: Facebook stranica Hanna Dujmović Art

No, to nije jedina lijepa vijest za bh. umjetnike. Naime, mlada umjetnica Hanna Dujmović postigla je izuzetan uspjeh kao ambasadorica Bosne i Hercegovine u svijetu. Njen rad i ime postali su dio popularne umjetničke online platforme i galerije Singular koja svoje sjedište ima u Parizu. Singulart platforma ima strog kriterij i vrlo pažljivo biraju umjetnike/ce koji/e će biti promovirani/e putem njihove internet stranice i live eventa.

Djelo Mersada Berbera

Također, u španskom gradu Coruña Fondacija španske banke “Afundacion ABanka A Coruña” organizirala je veliku izložbu svoje privatne kolekcije slika i skulptura na kojoj je predstavila 34 ugledna španska umjetnika, a u bogatoj kolekciji Fondacije našao se samo jedan strani umjetnik – jedan od najvećih bosanskohercegovačkih slikara Mersad Berber, koji je ostavio dubok trag u umjetničkom svijetu Španije gdje ga smatraju jednim od najuglednijih evropskih slikara i gdje su veliki broj puta upriličene njegove muzejske i galerijske izložbe u Madridu, Vigu, Gironi, Marbelli i Barceloni.

BH. UMJETNICA GRADIĆ U ISTRI PRETVARA U NOVO ŽARIŠTE SAVREMENE UMJETNOSTI

Pojedinci koji su nas učinili ponosnim

Mnoštvo je Bosanaca i Hercegovaca koji svojim talentom, radom i zalaganjem svijetu pokazuju najbolje što mogu i za to dobijaju priznanja. I ove godine, kao i prethodnih, učinili su nas ponosnim svojim uspjesima i nadamo se da će nastavljati da ih nižu i donose nam pobjede. Ovo su najuspješnije koje smo mi zabilježili:

BLISTAVI SARAJEVSKI GIMNAZIJALCI: ŠEST MEDALJA NA OLIMPIJADI METROPOLA U RUSIJI

SESTRE IZ BIH ODSVIRALE ODJAVNU ŠPICU ZA SIMPSONOVE

MLADI BH. GLUMAC DOBIO STIPENDIJE ZA PRESTIŽNE AKADEMIJE U NEW YORKU I LONDONU

LIVANJKA UŠLA U ČETVRTFINALE NAJVEĆEG TAKMIČENJA SLASTIČARA U SAD-U

SARAJEVSKOM HORU GRAND PRIX NA ŠAMPIONATU LEGE ARTIS

BRANISLAVU CRNOGORCU JESENJE CARSKO ODLIKOVANJE JAPANA

ISTRAŽIVAČ AJKULA IZ BIH VODITELJ EKSPEDICIJE DISCOVERY CHANELLA I EXPLORERS CLUBA

SANJIN MEMIĆ OSVOJIO EVERESTING

KREACIJE BH. DIZAJNERA HAADA NA TORINO FASHION WEEKU

MANEKENKE IZ BIH NA ČUVENOM MILANSKOM FASHION WEEKU

BOSANKA NAJPOZNATIJA FUDBALSKA KOMENTATORICA U DANSKOJ

BOSANKA PROGLAŠENA ZA MISS PLANETE ZEMLJE U SLOVENIJI

SARAJKA PROGLAŠENA JEDNOM OD NAJUSPJEŠNIJIH ŽENA ŠVEDSKE

BOSANKE STVARAJU SJAJNU AMERIČKU PRIČU

POPULARNA AMERIČKA PJEVAČICA NOSI ODJEĆU BRENDA IZ BIH

KONJIČKI DRVOREZBARI OTVORILI TRGOVINU U UGLEDNOM SALONU NA TAJVANU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content