Nakon 3.000 godina od izumiranja u Australiji rođeni tasmanski vragovi

Tasmanski vragovi rođeni su na australskom kopnu, više od tri hiljade godina nakon što su ondje izumrli, objavila je australska nevladina organizacija za zaštitu prirode Aussie Ark.

Foto: Wikipedia

Sedam tasmanskih vragova rođeno je u Rezervatu za divlje životinje Barrington u australskoj državi Novom Južnom Walesu. Tasmanski su vragovi izumrli na australskom kopnu prije tri hiljade godina nakon pojave divljeg psa dinga i opstali su samo na otoku Tasmaniji. Međutim, i ondje im se znatno smanjio broj zbog zarazne facijalne tumorske bolesti (DFTD) koja je usmrtila oko 90 posto populacije tasmanskih vragova od njena otkrića 1996, prenosi Hina.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je u sklopu projekta njihova vraćanja na australski kontinent u rezervat Barrington pušteno 26 odraslih jedinki, tasmanski vragovi su se uspješno razmnožili. Konzervatori su identificirali male glavice, za koje kažu da su veličine ljuštenih kikirikija, u tobolcima majki.

Oko 25 hiljada tasmanskih vragova živi u tasmanskoj divljini, navodi organizacija Aussie Ark. “Historijski smo uspjeli – iako u povojima – vratiti vraga na kopno”, rekao je Tim Faulkner, predsjednik Aussie Arka.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content