Nisvet Džanko, narodni čovjek

Pile hoda po lopti, lagana ali zvučna muzika iz naroda, on  drži cigaru u ruci i ljuštri rukama koru oraha, odmjereno priča, u istom trenutku glasno i tiho, da svako razumije, stav pri kome su gledatelji često u nedoumici-ko je domaćin, a ko je gost? Nisvet Džanko!

nisvet-1

Nisvet Džanko vlasnik “najpoznatije karirane košulje na svijetu” je bio jedan od najomiljenijih i najoriginalnijih autora u savremenoj Bosni i Hercegovini.

Njegova jednostavnost s kojom je pristupao ljudima, direktnost i lakoća otvaranja njihovih duša su atributi koji se rijetko javljaju kod čovjeka. Kažu da svako ko je bar jednom stao pred kameru zna kako je teško biti tako prirodan, a suveren. Upoznavao je Nisvet Džanko gledaoce sa svim onim neobičnim ljudima koje je susretao i sa kojim je sklapao prijateljstva u samo nekoliko sekundi, i time postajao svjedok njihovih teškik, tužnih, i veselih trenutaka u istom trenutku.

Pružio je ruku svim dobrim ljudima, a ljudi su mu je stiskali vjerujući u njegov osmijeh koji je pričao hiljade i hiljade bosankohercegovačkih priča. Sama najave emisije “Pozitivna geografija“ nekako ga ponajviše opisuje. Pile hoda po lopti, lagana ali zvučna muzika iz naroda, on kako drži cigaru u ruci i ljuštri rukama koru oraha, odmjereno priča, u istom trenutku glasno i tihu, da svako razumije, stav pri kome su gledatelji često u nedoumici-ko je domaćin, a ko je gost?

Profesor u kariranoj košulji, gromada od čovjeka u svoju životnu knjigu bilježi na stotine priča koje je ispričao gledateljima “Pozitivne geografije” i time ostavio trag o mnogim ličnostima i krajevima,  pa se u narodu kaže da je ispod njegove košulje stanovalo pola Bosne. Polahko je slagao kockice svoje košulje i kockice BiH.

Na veliku žalost zdravlje ga izdalo u 49. godini života. Napustio nas je veliki novinar, profesionalac, ali prije svega čovjek.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content