Narodno pozorište obilježava 100 godina postojanja

Narodno pozorište Sarajevo ove godine obilježava sto godina postojanja.

Foto: NP Sarajevo

U povodu obilježavanja stogodišnjice 27. februara će premijerno biti izvedena predstava “To nikad nigdje nije bilo”, po motivima romana Tvrtka Kulenovića, a u režiji Dine Mustafića.

U predstavi igraju glumice i glumci alumni ASU: Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Mona Muratović, Mak Čengić, Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Dino Bajrović te profesorica Emina Muftić i asistentice na Odsjeku za glumu Helena Vuković i Vanja Djugum Matović. U kreativnom timu su angažovane i alumne ASU Ena Kurtalić kao saradnica za scenski pokret te Vedrana Božinović kao dramaturginja dok je muzička saradnica na predstavi Lejla Jusić.

Narodno pozorište Sarajevo, jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u našoj državi ujedno je i najveća pozorišna kuća u Bosni i Hercegovini i jedna od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi. Osnovano je 17. novembra 1921. godine, a svečani čin otvaranja pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete. Tri večeri za redom izvođeni su muzičko-dramski programi i tako je ozvaničen početak rada kuće. Zgrada izgrađena u neorenesansnom historicističkom stilu u kojoj se nalazi pozorište proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

https://furaj.ba/dev2/narodno-pozoriste-sarajevo/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content