Nacionalni park Komodo: Naš susret s Komodo zmajevima

Nacionalni park “Komodo” smješten je na Rinca otoku jednom od četiri indonezijska otoka na kojem žive Komodo zmajevi, najveći živući gušteri na svijetu.  U suštini, dovoljno bi bilo reći samo zmajevi, jer riječ komodo na indonezijskom znači zmaj.

Komodo ostrvo
Komodo ostrvo

Zmajevi na Komodo arhipelagu su alfa predatori. Najveći primjerak ikad izmjeren bio je dugačak 3,13 metara i težak čak 166 kg.

U park se ne ulazi bez pratnje rendžera. Uz svaku grupu ide po jedan, no niko nije naoružan. U ruci isključivo nose duži štap. Rendžer vam daje jasne upute kako se trebate ponašati i uvijek zahtijeva da grupa bude na okupu. Svojevremeno je jedan turista izgubio život udaljivši se od grupe. Njegovo tijelo nije pronađeno, ali zaštitari su u više navrata zabilježili prisustvo njegovih dijelova tijela u fecesu zmajeva, poput kose i zuba, koje nisu mogli svariti. Uprkos tome koliko su opasni, do sada je evidentirano nekoliko nesreća koje su pogodile najvećim dijelom lokalno stanovništvo.

Zmajeve u parku možete vidjeti nedaleko od ulaza. Prilikom naše posjete mužijaci su bili u šumi, dok su se gravidne ženke sunčale pored drvenih baraka iz kojih im se baca hrana. Mogli su se vidjeti i mali zmajevi, koji su trčkarali naokolo.

Posebno je zanimljiva ćud majke zmaja. Svoja jaja će izleći metar ispod zemlje, kružiti oko njih čuvajući ih, međutim, ukoliko jedno jaje izviri iz određenog razloga spremna ga je pojesti. Jaja se obično nose tri mjeseca, dok inkubacija traje devet mjeseci.

Zmajevi Komodo arhipelaga su kanibali. Jedni prema drugima nisu prijateljski nastrojeni. Zato čuvari nikada ne pronađu mrtvog zmaja, jer kada umre drugi ga pojedu.

Za čovjeka može biti koban već sami ujed. Razlog je veliki broj bakterija koje imaju u ustima i dovoljna je samo jedna ogrebotina da ovaj smrtonosni koktel dospije do krvotoka žrtve, a rješenje primanje antibiotika, moguće je tek na Baliju. Od Rinca otoka do grada Labuan Baje stiže se za dva sata brodom, s Labuan Baje do Balija avionom za sat vremena, a vrijeme igra veliku ulogu.

Prilikom posjete Nacionalnom parku “Komodo” najvažnije je kretati se uz rendžera koji će vam pomoći da snimite željene fotografije. Po završetku, u mogućnosti ste kupiti suvenir u obliku zmaja, popiti kafu ili osvježavajuće piće u obližnjem kafeu. I tada vam se može desiti da vidite malog zmaja kako hoda po travi, a tu negdje u blizini radoznalo vas posmatraju i majmuni.

Predstavnici magazina Furaj.ba: Elma Zećo (lijevo) i Emira Azganović (desno)

Zahvaljujući pozivu Ambasade Republike Indonezije u BiH, ekipa magazina Furaj.ba boravila je u Indoneziji deset dana, posjećujući čuveni Bali, modernu prijestolnicu Džakartu, po ribolovu poznati Labuan Bajo, prostrano Flores more, te Rinca otok gdje se nalazi Nacionalni park “Komodo”.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

NAŠA INDONEZIJSKA AVANTURA

HRAMOVI BALIJA

OTOK VELIKIH KORNJAČA NA BALIJU

ELITNO MJESTO U DŽAKARTI: CAFE BATAVIJA

BALI. NJEMU ĆETE SE VRATITI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content