INDONEZIJSKA KUHINJA
U indonezijskoj kuhinji, osnovna namirnica je riža (nasi) koja je nezaobilazan dio svakog obroka. Riža se kuha na pari ili se prži što joj daje poseban okus i aromu. Najčešće se služi sa dodatkom kurkume ili kokosa.
Foto: Furaj.ba
Sastojci:
500 grama jasmin ili basmati riže
500 ml kokosovog mlijeka
1 supena kašika kurkume u prahu
Začini:
1 list od limete
1 mala kašika soli
1 cm izgnječenog galangala
1 stabiljka limunske trave
1 supena kašika soka od limete
Priprema:
Prva metoda:
– Operite rižu, osušite i skuhajte rižu u kuhalu na paru dok ne bude do pola skuhano.
– Stavite kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i prokuhajte.
– Dodajte napola kuhanu rižu u kokosovo mlijeko i kuhajte par minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji 15 minuta dok riža ne upije svu tekućinu. Ponovo vratite u kuhalo na paru i neka se kuha još 30 minuta.
Druga metoda:
– Sipajte kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i pustite da proključa
– Dodajte opranu rižu i povremeno promiješajte dok riža ne upije svu tekućinu. Dodajte sok od limeta. Nemojte stavljati poklopac.
Smanjite vatru, stavite poklopac i povremeno promješajte i ostavite dok riža ne bude dobro skuhana.
Recept smo dobili od supruge ambasadora Republike Indonezije, madam Haryati Subijaksono.
Kokosovo mlijeko možete kupiti u Konzumu ili ga zamjeniti vrhnjem za kuhanje.