Nasi Kuning ( Žuta riža)

    Nasi Kuning ( Žuta riža)

    INDONEZIJSKA KUHINJA

    U indonezijskoj kuhinji, osnovna namirnica je riža (nasi) koja je nezaobilazan dio svakog obroka. Riža se kuha na pari ili se prži što joj daje poseban okus i aromu. Najčešće se služi sa dodatkom kurkume ili kokosa.

     

    Sastojci:

    500 grama jasmin ili basmati riže

    500 ml kokosovog mlijeka

    1 supena kašika kurkume u prahu

    Začini:

    1 list od limete

    1 mala kašika soli

    1 cm izgnječenog galangala

    1 stabiljka limunske trave

    1 supena kašika soka od limete

     

    Priprema:

    Prva metoda:

    –       Operite rižu, osušite i skuhajte rižu u kuhalu na paru dok ne bude do pola skuhano.

    –       Stavite kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i prokuhajte.

    –       Dodajte napola kuhanu rižu u kokosovo mlijeko i kuhajte par minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji 15 minuta dok riža ne upije svu tekućinu. Ponovo vratite u kuhalo na paru i neka se kuha još 30 minuta.

    Druga metoda:

    –       Sipajte kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i pustite da proključa

    –       Dodajte opranu rižu i povremeno promiješajte dok riža ne upije svu tekućinu. Dodajte sok od limeta. Nemojte stavljati poklopac.

    Smanjite vatru, stavite poklopac i povremeno promješajte i ostavite dok riža ne bude dobro skuhana.

    Recept smo dobili od supruge ambasadora Republike Indonezije, madam Haryati Subijaksono.

     


    Kokosovo mlijeko možete kupiti u Konzumu ili ga zamjeniti vrhnjem za kuhanje.