Studenti iz BiH jedini učesnici sa Balkana na National Model UN konferenciji u New York-u

Jedanaest studenata Internacionalnog Burch Univerziteta sa odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije kvalifikovalo se za National Model United Nations konferenciju koja se održava od 10. do 14. Aprila u New Yorku. Ovo nije prvi put da studenti ovog univerziteta učestvuju na NMUN konferenciji, i prošle godine u malo drugačijem sastavu učestvovali su na ovoj konferenciji. O značaju i samoj konferenciji razgovarali smo sa Zerinom Kalamujić, predstavnikom delegacije Internacionalnog Burch Univerziteta.

Šta je National Model United Nations konferencija?

National Model United Nations (NMUN) je godišnja konferencija koja se održava u New Yorku. Konferencija je namijenjena studentima iz cijelog svijeta koji se okupljaju kako bi simulirali rad Ujedinjenih naroda i rješavali globalne probleme.

NMUN je jedna od najvećih konferencija ovog tipa, a svake godine okuplja više od 5.000 studenata iz preko 130 zemalja. Konferencija traje pet dana, tokom kojih studenti imaju priliku upoznati se s različitim kulturama, razviti nova prijateljstva te stvoriti veze koje će im pomoći u budućim karijerama.

Studenti se dijele u delegacije koje predstavljaju različite zemlje, a glavni cilj konferencije je razvijanje diplomatskih vještina i međunarodne saradnje. Tokom konferencije, delegati raspravljaju o aktuelnim svjetskim pitanjima, poput klimatskih promjena, ljudskih prava i sigurnosti.

NMUN je više od samo konferencije – to je prilika za studente da steknu praktično iskustvo u diplomatiji i međunarodnim odnosima te da razviju vještine koje će im biti korisne u budućnosti. Studenti imaju priliku naučiti kako se donose odluke i kako se postižu kompromisi, kako se pregovara i kako se argumentira. Također, studenti se upoznaju s etikom i pravilima ponašanja u diplomatskim krugovima te saznaju kako se rješavaju konflikti na miran način.

NMUN predstavlja izvanrednu priliku za studente da se razviju kao lideri, poboljšaju svoje komunikacijske vještine i stvore veze koje će im biti korisne u budućnosti. Sudjelovanje na NMUN-u može imati veliki utjecaj na karijeru studenata, jer im pruža priliku da se istaknu i pokažu svoje sposobnosti.

Uz to, NMUN je izvrsna prilika za upoznavanje New Yorka, jednog od najvećih gradova na svijetu. Studenti imaju priliku istražiti grad, posjetiti znamenitosti poput Empire State Buildinga i Central Parka te doživjeti pulsirajuću kulturu ovog globalnog središta.

Sve u svemu, National Model United Nations u New Yorku je jedinstvena prilika za studente da razviju svoje vještine, steknu praktično iskustvo u diplomatiji i međunarodnim odnosima te se upoznaju s različitim kulturama i ljudima iz cijelog svijeta.

Studenti Internacionalnog Burch Univerziteta jedini učesnici sa Balkana

Studenti ovog univerziteta prvi su i jedini predstavnici iz čitave regije na ovoj konferenciji.Njih jedanaest uspjelo se kvalifikovati za ovu konferenciju drugi put zaredom.

“Prošle godine je 6 naših studenata, uključujući i mene, prvi put učestvovalo na NMUN konferenciji. Ove godine imamo novu delegaciju koja je duplo veća, tako da se nas 11 još od početka akademske godine priprema za ovu konferenciju. Moram naglasiti da učešće na konferenciji zahtijeva mnogo rada i učenja s obzirom da nam organizatori dodijele državu koju zastupamo na konferenciji. Ove godine smo delegacija Slovenije tako da smo se morali upoznati sa svim informacijama i zanimljivostima ove države. Velika je čast biti dio National Model UN konferencije i nadamo se da je ovo samo jedan od koraka koje ćemo napraviti za napredak naše države. Ono što želimo istaknuti je to da sami moramo snositi sve troškove koji uključuju avionske karte, smještaj i kotizaciju za učešće. Iako znamo da ekonomska situacija nije na zavidnom nivou u potrazi smo za sponzorima koji bi podržali naš odlazak i cilj da budemo dio promjene koju svi želimo”, rekla je Zerina.

Kao što je već navedeno, na konferenciji će učestvovati ukupno jedanaest studenata Internacionalnog Burch Univerziteta, osam studenata drugog stepena i tri studenta prvog stepena studija na odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije. Učesnici su: Zerina Kalamujić, Amar Ljubijankić, Hana Smajlović, Faris Čolakhodžić, Nađa Fejzić, Anej Manović, Erik-Vildan Bajraktarević, Nedima Krndžija, Neven Rokvić, Ali Musić i Azur Maketić.

Ukoliko želite podržati odlazak studenata uplate možete vršiti na GoFundMe nalog: https://gofund.me/ed53db07. Kontakt za sponzorstva: zerina.kalamujic@stu.ibu.edu.ba.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content