Nedjelja kroz srce Vlašića i Travnika

Tri mjeseca u planinarskoj rekreativnoj aktivnosti veliki je razmak. Nismo bili u prilici organizovati ikakve ture, pa je veliki odaziv na ovu turu bio i razumljiv. Razlog nije naravno, samo taj, nego i atraktivnost ture, potpuno nova staza za ovu grupu, odlična vremenska prognoza i dobra priprema.

Foto: Udruženje Azimuth 135

Piše: Afan Abazović

Početna tačka bila je raskrsnica puteva Devečani-Galica-Babanovac, odakle smo se putem uputili u pravcu Devečana. Neposredno nakon raskrsnice za Šantić, doručkovali smo, obasjani jutarnjim suncem, a onda se uputili ka Opaljeniku, gdje smo stigli praćeni jakim vjetrom.

Foto: Udruženje Azimuth 135

Pronašavši zaklon, prezentovali smo vidik sa vrha Vlašića, koji se protezao od sarajevskih planina na jugu, Vranice, Čvrsnice i Vrana na jugozapadu, Cincara, Vitoroga i Šatora na zapadu, prostranstva Posavine na sjeveru, te Majevice, Ozrena, Mahnjače i Ravan-planine na istoku. Na vrhu sam se priključio i prelijepi mladi tornjak, autohtona vrsta pastirskog psa sa Vlašića, koji nas je pratio do kraja ture.

Foto: Udruženje Azimuth 135

Silazak smo izveli neuobičajenom stazom, kroz Drinadol, podno vrhova Čavo i Pavo, izašavši na put ka planinarskom domu “Mali Šantić”. Iako nije bilo planirano, odlučili smo malo izmijeniti turu, pa smo posjetili lokaciju i ostatke doma, te namirili zalihe vode na izuzetnom izvoru Mali Šantić. Potom, preko prelijepe zaravni Jezero i vrha Markovca, niz ski-stazu smo se spustili do Babanovca, čime smo završili 13,5 kilometara dugu turu.

Foto: Udruženje Azimuth 135

Da bismo ispunili dan, ali i uobličili kompletan dan, realizovali smo i turističku turu kroz Travnik, upoznavši učesnike sa gradom i glavnim turističkim znamenitostima, nacionalnim spomenicima, ali i posljednjim počivalištima značajnih osoba poput bosanskih vezira, pjesnika Ilhamije, majora Mihajla Petrovića.

Pred Ilhamijinom turbetom; Foto: Udruženje Azimuth 135

Travnički ćevapi “Hari” bili su gastro-kutak većine učesnika, čime smo okončali ovu ispunjenu planinarsko-turističku turu.

Bitno za napomenuti je da smo vidjeli i bjeloglavog supa, izuzetno rijetku vrstu grabljivice i treću pticu po veličini koja leti.

Foto: Udruženje Azimuth 135

Zahvaljujemo se na povjerenju svima od 63 učesnice i učesnika iz Zenice, Sarajeva, Jablanice i Travnika.

Uskoro nas čekaju i sljedeće aktivnosti, o kojima se javnost može informisati preko naših Facebook i Instagram profila.

Foto: Udruženje Azimuth 135

Pogledajte ostatak fotografija!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content