Muzej krastavaca u Spreewaldu

Spreewald je močvarno, pošumljeno područje, sat vožnje udaljeno od Berlina. 1990. Spreewald je proglašen rezervatom biosfere, a 1991. dobio je i UNESCO-ovo priznanje. Zbog obilja vode i bogate vegetacije ovo područje  idealno je za uzgoj povrća, osobito krastavaca, koji je toliko cijenjen da ima i svoj festival, izbor za „Kraljicu krastavaca“ i muzej.

Foto: Furaj.ba

Muzej se nalazi u selu Lehde, jedinstvenom seocu u sredini Spreewald rezervata koje se sastoji od mnogo malih otoka okružeihn vodom, povezanih samo malim pješačkim mostovima.

2-1

Foto: Furaj.ba

U muzeju, ukoliko vas zanima,  možete ćuti sve o historiji proizvodnje krastavaca u ovim krajevima, bačvama i opremi, kao i i procesu nastanka kiselih krastavaca. U sklopu  muzeja nalazi se i izložba starih aparata prikupljenih iz cijele regije kao i prezentacija života u Spreewaldu.

3-1

Foto: Furaj.ba

Vlažna tla, bogata humusom u Spreewaldu doprinose dobrom rastu krastavaca a stvarni razlog za poseban ukus, poznatih kiselih krastavaca ovog kraja, ipak leži u njihovoj obradi. Iako je proces fermentacije u velikim bačvama nekad trajao nekoliko sedmica, krastavci su danas kiseli i spremni za prodaju, nakon samo jednog dana obrade, bilo da su u pitanju kiseli krastavci (Salzgurke),  krastavci sa senfom (Senfgurke) ili krastavci sa koprom (Gewürzgurke). Ova ogromna ušteda vremena se postiže zagrijavanjem na 70 °C uz dodatak natrijevog hidroksida. Sastojci koji se dodaju krastavcima su bosiljak, matičnjak, lišće grožđa, trešnje ili oraha, daju Spreewald krastavcima posebnu hrskavost, kiselost i ljut okus. Dodatni sastojci, međutim, uvijek ostaju dobro čuvana tajna proizvođača.

4-2

Foto: Furaj.ba

Postoji oko 120-150 različitih recepata. Svaki proizvođač ima svoj recept, tvrdeći, naravno, da su njegovi krastavci najukusniji.

Iz tih razloga, svake godine ovdje se održava festival krasavaca kada svi prezentiraju svoje kisele krastavce nakon čega slijedi degustacija i proglašenje najboljeg recepta. Vlasnica najboljeg recepta u narednih godinu  dana nosi titulu ” Kraljica krastavaca“

14

Foto: Furaj.ba

Ovdje možete probati i kupiti različite vrste kiselih svježe pripremljenih krastavaca ali naravno, glavni specijalitet je  “Kralj krastavac”, po receptu  “Kraljice krastavaca”. “Kralj krastavac” je patentiran i može se prodavati samo u Muzeju krastavaca Lehde.

Cucumber museum

An der Dolzke 4+6

03222 Lehde

phone: +49 (0)3542 8999-60

fax: +49 (0)3542 8999-10

logo_DR


“U Berlinu smo bili početkom jula 2015., na poziv Turističke organizacije Njemačke, zajedno sa predstavnicima medija iz Kanade, Brisela, Turske i Srbije.”


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content