Njegovo veličanstvo, Nacionalni park “Una”

Njegovo veličanstvo, Nacionalni park “Una”

Nacionalni park “Una” prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu predstavljajući jedinstvenu prirodnu cjelinu u jugoistočnom dijelu Evrope. Ovdje možete posjetiti Milančev buk i Štrbački buk, diviti se Martinbrodskim slapovima, zaviriti u utvrde i sakralne objekte. Osim bajkovitog prirodnog krajolika i zanimljive kulturne baštine, NP “Una” također nudi aktivan odmor uz brojne dinamične aktivnosti   

SPORT NA VODI

Ko god dođe – iako možda svako neće smjeti – ali barem će poželjeti da se spusti u gumenom čamcu, takozvanom raftu, niz Unu na kojoj se svakog ljeta održava popularna manifestacija Una regata. Rafting je prvenstveno vid sportske rekreacije, avantura i pravi turistički užitak. Pogodan je za svakoga i nije potrebno prethodno znanje iz veslanja, ali obavezno uz pratnju licenciranog upravljača čamcem.

1-19

Sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra. Najatraktivnija dionica – od Štrbačkog buka do naselja Lohovo, cijelom dužinom od 15 km proteže se kroz Nacionalni park “Una”. Prvi dio trase je dug, silovit, nepredvidiv s mnogo manjih i većih slapova, brzaka i virova. Vožnja traje otprilike tri do četiri sata, dok se temperatura vode u proljeće i ljeto kreće od 13 do 17°C.

otvorna-slika-strbacki-buk

PLANINARENJE & BICIKLIZAM

Prostranstva Nacionalnog parka “Una” odlična su mjesta za planinarenje, šetnju kao i vožnju biciklima. Tu je nekoliko označenih planinarskih staza od kojih je posebno popularna planinarska staza ljekobilja. No, za svakog ima ponešto: od najlakših rekreativnih do zahtjevnijih i težih ruta. Pored poučnih tabli uvijek možete zastati i informisati se o flori i fauni predjela u kojem se trenutno nalazite. Prije nego što krenete u pohod, kvalifikovano osoblje će vas obavijestiti o idealnoj polaznoj tački, a možete dobiti također mapu s ucrtanim rutama za planinarenje i biciklizam.

ribolov-foto-np-una

MUŠIČARENJE

Još od vremena Japoda ribolov je veoma zastupljena tradicionalna aktivnost kod stanovništva koje nastanjuje područje današnjeg Nacionalnog parka “Una”. Sportsko-rekreativni ribolov u novije vrijeme predstavlja najzastupljeniju razonodu i za zaljubljenike prirode koji kao turisti posjećuju nacionalni park uživajući u ribolovu mušičarenjem (fly fishing), kao i u drugim načinima ribolova koji su uobičajeni i dozvoljeni na bistrim i hladnim vodama rijeka Una i Unac. U revirima predviđenim za ribolov najviše su zastupljeni potočna pastrmka, koja se lovi od 1. marta do 30. septembra, te lipljen, koji se lovi od 1. maja do 30. septembra.