Njegovo veličanstvo – Nacionalni park “Una”

 Nacionalni park Una nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, uglavnom na području općine Bihać, te u manjoj mjeri u općini Bosanski Petrovac i Drvar. Prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu predstavljajući jedinstvenu prirodnu cjelinu u jugoistočnom dijelu Evrope.

Fotogalerija: Furaj.ba

Ovdje možete posjetiti Milančev buk i Štrbački buk, diviti se Martinbrodskim slapovima, zaviriti u utvrde i sakralne objekte. Osim bajkovitog prirodnog krajolika i zanimljive kulturne baštine, NP “Una” također nudi aktivan odmor uz brojne dinamične aktivnosti.

SPORT NA VODI

Ko god dođe – iako možda svako neće smjeti – ali barem će poželjeti da se spusti u gumenom čamcu, takozvanom raftu, niz Unu na kojoj se svakog ljeta održava popularna manifestacija Una regata. Rafting je prvenstveno vid sportske rekreacije, avantura i pravi turistički užitak. Pogodan je za svakoga i nije potrebno prethodno znanje iz veslanja, ali obavezno uz pratnju licenciranog upravljača čamcem.

1-19

Sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra. Najatraktivnija dionica – od Štrbačkog buka do naselja Lohovo, cijelom dužinom od 15 km proteže se kroz Nacionalni park “Una”. Prvi dio trase je dug, silovit, nepredvidiv s mnogo manjih i većih slapova, brzaka i virova. Vožnja traje otprilike tri do četiri sata, dok se temperatura vode u proljeće i ljeto kreće od 13 do 17°C.

Nacionalni park Una
Foto: Furaj.ba

PLANINARENJE & BICIKLIZAM

Nacionalni parka Una ima odlične staze za planinarenje, šetnju kao i vožnju biciklima. Tu je nekoliko označenih planinarskih staza od kojih je posebno popularna planinarska staza ljekobilja. No, za svakog ima ponešto: od najlakših rekreativnih do zahtjevnijih i težih ruta. Pored poučnih tabli uvijek možete zastati i informisati se o flori i fauni predjela u kojem se trenutno nalazite. Prije nego što krenete u pohod, kvalifikovano osoblje će vas obavijestiti o idealnoj polaznoj tački, a možete dobiti također mapu s ucrtanim rutama za planinarenje i biciklizam.

ribolov-foto-np-una

MUŠIČARENJE

Još od vremena Japoda ribolov je veoma zastupljena tradicionalna aktivnost kod stanovništva koje nastanjuje područje današnjeg Nacionalnog parka “Una”. Sportsko-rekreativni ribolov u novije vrijeme predstavlja najzastupljeniju razonodu i za zaljubljenike prirode koji kao turisti posjećuju nacionalni park uživajući u ribolovu mušičarenjem (fly fishing), kao i u drugim načinima ribolova koji su uobičajeni i dozvoljeni na bistrim i hladnim vodama rijeka Una i Unac. U revirima predviđenim za ribolov najviše su zastupljeni potočna pastrmka, koja se lovi od 1. marta do 30. septembra, te lipljen, koji se lovi od 1. maja do 30. septembra.

NACIONALNI PARK UNA

Bosanska 17d, 77000 Bihać

Tel/Fax: +387 37 221 528
e-mail: info@nationalpark-una.ba
Zato što jedan članak nije dovoljan…

BIHAĆ, KRAJIŠKI BISER U ZAGRLJAJU MAGIČNE UNE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content